Службена посета Словенији - Најбоља искуства у решавању проблема отпада ТРАНСФЕР СТАНИЦА КАО „ЗЕЛЕНА“ РЕАЛНОСТ

  29 decembar 2017

Пошто је Влада Републике Словеније одобрила 800.000 евра за пројекат изградње трансфер станице за комунални отпад у Пријепољу, председник општине Драгољуб Зиндовић и в.д. дирекора ЈКП“Лим“ Енис Мемишаховић позвани су да се упознају са примерима технолошких решења који су примењени у словеначким општинама кад је реч о сакупљању и рециклирању отпада и пречишћавању отпадних вода у складу са европским стандардима

Службена посета Словенији председника општине Драгољуба Зиндовића и в.д. директора ЈКП“Лим“ Ениса Мемишаховића уследила је на позив компаније „Хидроинжениринг д.о.о“ са седиштем у Љубљани која је једна од најреспектабилнијих кад је реч о изради и реализацији пројеката за заштиту животне средине.

Представници ове компаније, која тренутно ради на реализацији више пројеката на подручју региона али и земаља источне Европе, посетили су Пријепоље крајем прошле године како би проценили ситуацију и могућности локације у Струговима и на основу оног што су видели, словеначки стручњаци проценили су да је локација за изградњу трансфер станице квалитетна, да не би згрожавала околину, да је близу пута, што јој даје функционалне предности, а удаљена од насељених места и водотока. Захваљујући тој позитивној процени и препоруци компаније која има висок рејтинг и референце у овој области, пријепољска општина је одмах конкурисала за средства која се преко Центра за Меџународно сарадњу и развој Републике Словеније додељују за пројекте из области екологије. Влада Републике Словеније је подржала пројекат и одобрила 800.000 евра које је буџетом предвидела за наредну годину и која током 2018.године треба да буду и реализована. То је готово половина суме која је неопходна за изградњу трансфер станице у пријепољској општини.

Искуства Словенаца су велика кад је реч о решавњу једног од највећих глобалних проблема, а то је питање комуналног отпада и отпадних вода, а реализација импресивна кад је реч о неким решењима која се могу видети у словеначким местима. Директор компаније „Хидроинжениринг“ инжењер Борис Савник са сарадницима организовао је посету Словен Градецу и Храстнику где се налазе трансфер станице, односно центри са одлагање и прераду отпада.

Ih 2

Председник општине Драгољуб Зиндовић и в.д. директора Енис Мемишаховић обишли су постројења, уз стручно вођење инжењера Михе Кордиша који је и пројектовао овакве центре и упознали се са сваким сегментом процеса прикупљања, селектовања, балирања и компостирања комуналног отпада на постројењу. Цео технолошки процес захтева, осим адекватне опреме и возила и минималан број радника који би обављали овај посао којим се као коначан исход сам отпад своди на свега 25 одсто од укупно прикупљеног. У Храстнику, где у трансфер центар долази смеће са простора неколико општина, сваког сата се довози 5 тона смећа што значи да се прерађује око 80 тона дневно, док су пријепољске количине упола мање.

У Словен Градецу је реч о комплексу хала Регионалног центра за збрињавање отпада за 12 општина где живи 76.000 људи. Импресивно је било видети како је простор култивисан, како изгледа компјутеризован систем и како је санирана претходна депонија која се није много разликовала од сметлишта. Овде се прикупи око 19.000 тона отпада годишње, који се селектује, одваја се мокри од сухог и сортира, балира, сепарира у фракције. На постројењу и у неколико посебних наменских хала, величине мале индустријске зоне, запослено је само 13 радника. Од рециклираног отпада праве се разни употребни предмети, а ми смо на поклон добили кућне еко папуче.

СЛОВЕНЦИ НУДЕ ПОМОЋ И У КОНТАКТИМА ЗА ДОНАЦИЈЕ

Делегација из Пријепоља обишла је и постројења за пречишћавање отпадних вода како би се упознали и са технологијом која се примењује данас јер Пријепоље има идејни пројекат. Тако Фабрика за пречишћавање отпадних вода у Врхнику има само троје запослених јер је технолошки систем потпуно компјутеризован, а цена изградње са опремом износила је 3,5 милиона евра. Европски фондови су приступачни за ове намене, али је неопходно обезбедити адекватну пројектну документацију како би се конкурисало за донације. Искуства и најбоља решења пренео је инжењер Марјан Јанез Муц који је руководио овим пројектима не само у Словенији него и у градовима Русије и окружења.

 Ih 1111

Захваљујући интересовању председника општине Зиндовића и љубазности челних људи словеначке компаније, омогућен је и сусрет са врхунским познаваоцем и саветником господином Валтером Немецом. Пошто је био упознат са пријепољским приликама, односно неприликама, реалним могућностима и садашњим стањем „на терену“ господин Немец који је водио кампању за Љубљану, дао је веома корисне предлоге и информацвије како би се најјефтиније и најприкладније за наше услове реализовало сакупљање и одвајање отпада. Поступност у приступу је једино могућа, што је пример и Љубљане која данас има и могућност да систем у најужем центру града функционише испод земље, да су одлагалишта неупадљива, а едукација се почиње у вртићима и кроз школе, тако да је селектовање отпада постала саставни део културе живљења и поштовања животне средине, што Словенију и сврстава у „еколошке“ државе или „зелену оазу“ привлачну за живот која доживљава прави туристички бум.

На заједничком састанку председника општине Драгољуба Зиндовића и в.д. Ениса Мемишаховића са директором Центра са Меџународно сарадњу и развој (ЦМСР) Гашпер Јежом и руководством и инжењерима компаније „ Хидроинжениринг д.о.о“ сагледане су реалне потребе Пријепоља, најнеопходнији технолошки систем у оквиру трансфер станице што би допринело реализацији прве фазе већ током наредне године. Словеначки тим је изразио спремност да помогне да се дође до оптималног решења јер би словеначки стручњаци учествовали у надзору сваке фазе и опреме која мора пратити европске технолошке стандарде. Спремност да се помогне, уз изузетну транспарентност и разматрање сваког детаља, учинили су овај сусрет необично корисним и конкретним.

Ih 44444

-Сматрам да су наше шансе да реализујемо пројекат изградње трансфер станице на локацији у Струговима заиста објективне и после свих ових конкретних сазнања на терену и помоћи кроз примере и искуство које имају партнери из Словеније, ми се сад морамо максимално ангажовати да обезбедимо сву документацију како би овај комунални објекат био изграђен по свим прописима, казао је председник општине Драгољуб Зиндовић. Он је, такође нагласио да очекује да новоформирано Министарство за екологију Владе Републике Србије реагије позитивно, да се што пре обезбеде адекватне сагласности јер су словеначки партнери вољни да помогну чак и код обезбеђивања нових донација, захваљујући својим контактима и реферанцама у овој области што је охрабрујуће и пружа могућност да се наступи ефикасно и да се питање свих питања у пријепољској опшини почне решавати већ наредних месеци, а Стањевине постану само „ружна успомена“ за све нас.

Ih 55555555

Енис Мемишаховић, казао је да је према цифрама које се спомињу, изградња трансфер станице реална, да су нека од предложених решења примењива у нашим условима и да је неопходно порадити на организацији и едукацији људи не само у комуналном предузећу, већ и целе заједнице, пошто је то заједнички посао који би допринео ефикаснијем прикупљању отпада, селектовању кућног и свих врста комуналног отпада који би се одвозио до трансфер станице.

Ово је велики корак који би Пријепоље сврстао у ретке градове који су на путу да ублаже веома озбиљне комуналне проблеме, а отвара могућност и за сарадњу са другим општинама што доноси већу исплативост.

Индира Хаџагић

( „Полимље“, број 2737, 29.септембар 2017.)

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Srećni praznici

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6735594
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1391
2838
37940
125517
186060
6735594

Vaš IP: 3.236.118.225
2021-05-16 11:32