Словеначки стручњаци из компаније „Хидроинжениринг“ у Пријепољу: СТРУГОВИ ИЗВАНРЕДНА ЛОКАЦИЈА ЗА ТРАНСФЕР СТАНИЦУ

  30 decembar 2017

Председник општине Драгољуб Зиндовић са сарадницима примио је инжењере из Словеније и на радном договору анализирали све услове за постављање опреме и набавку специјалних возила за трансфер станицу намењену комуналном отпаду. Локацију у Струговима оценили као изванредну јер ће бити могућа потпуна заштита околине

Извршног директора компаније „Хидроинжениринг д.о.о“ са седиштем у Љубљани Давора Рачича и инжењера Миху Кордиша, стручњака за пројектовање центара за збрињавање комуналног отпада, примио је председник општине Драгољуб Зиндовић са сардницима како би на радном састанку прецизирали све детаље везане за изградњу трансфер станице за збрињавање комуналног отпада, пошто је Влада Републике Словеније прихватила пројекат и издвојила 800.000 евра за реализацију прве фазе ове инвестиције која би омогућила решавање највећег проблема пријепољеке општине, а то је депоновање смећа и затварање сметлишта у Стањевинама.

На састанку су предочене варијанте опреме која је неопходна за рад трансфер станице где би се сакупљени отпад селектовао и балирао што би практично онемогућило стварање депоније, односно допринело савременом начину збрињавања комуналног отпада. Састанку су присуствовали и заменик председника општине Станко Кијановић, Едиб Кајевић, члан Општинског већа задужен за инвестиције и в.д.директора ЈКП“Лим“ Енис Мемишаховић.

ih IH 1

Разматарјући предлоге, одабарана је најекономичнија и најефикаснија варијанта за пријепољске услове, а укључено је и специјално возило које ће коначно омогућити да се селектовани, односно отпад из контејнера транспортује на адекватан начин како се то чини у срединама које су већ добрим делом решиле ове акутне комуналне проблеме.

После радног договора и консултација везаних за даља поступања кад је реч о документација која је неопходна да би се одабрао извођач, а основни грађевински радови почели, словеначки стручњаци заједно са руководством пријепољске локалне самоуправе обишли су још једном локацију у Струговима.

-На основу мог дугогодишњег искуства кад је реч о пројектовању регионалних центара за зброњавање отпада и трансфер станица у Словенији, градовима из региона али и шире, могу рећи само да је ово изванредна локација и да ја нигде у Словенији, где смо градили трансфер станице, нисам имао овако добре услове. Место је идеално јер нема насеља у непосредној близини, налази се поред магистралног пута, склонито је визуелно и не нарушава амбијент, не угрожава водоток, а трансфер станица је такав комунални објекат који онемогућава загађивање околине, рекао нам је инжењер Миха Кордиш чије су стручне референце импозантне.

ihIH 3

У овом тренутку инжењери словеначке компаније завршили су трансфер станицу на Жабљаку, граде постројење за пречишћавање воде на Златибору, а ускоро ће и трансфер станицу у Чајетини.

Како то каже и пројекат, трансфер станица се састоји од постројања које ће бити монтирано на општинској парцели у Струговима, селектовање отпада се ради машински, а сам процес омогућава запошљавање једног броја људи, иако је реч о савременој технологији. Количина отпада који остаје након селектовања и балирања испод је 30 одсто од укупно прикупљеног.

Одобрена средства која су половина од укупне вредности инвестиције Влада Републике Словеније је је већ буџетирала за 2018.годину када би требало и да се заврши прва фаза трансфер станице за комунални отпад у Пријепољу.

Индира Хаџагић

(„Полимље“ број 2739, 13. октобар 2017).

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Srećni praznici

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6735357
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1154
2838
37703
125280
186060
6735357

Vaš IP: 3.236.118.225
2021-05-16 10:09