Проблем депоније на старницама „Полимља“ у 2017: СМЕТЛИШТЕ РАСТЕ ДОК СЕ ЧЕКА ТРАНСФЕР СТАНИЦА

  31 decembar 2017

Седмодневна блокада депоније у Стањевинама обележила почетак године. Заедао и Општински штаб за ванредне ситуације. Влада Републике Словеније својим буџетом за 2018. одобрила 800.000 евра за изградњу трансфер станице на локацији у Струговима, коју су словеначки инжењери, иначе европски експерти за ову област, оценили као „изванредну“. На потезу министарства Владе Републике Србије

Једна од првих одлука коју је донео нови сазив Скупштине општине, непосредно после избора 2016.године била је везана за решавање најозбиљнијег комуналног проблема пријепољске општине, а то је: куда депоновати смеће? У октобру прошле године донета је Одлука о одређивању локације за трансфер станицу за привремено складиштење отпада, на предлог Општинског већа да то буде општинска парцела на локацији Стругови за коју је још 1992. најреномиранија установа у Србији израдила пројектну документацију. Непосредно након тога, ту локацију су обишли стручњаци из Словенији, оценили је као изванредну и предложено је да Пријепоље конкурише за средства код Владе Републике Словеније која је спремна да улаже у такве пројекте у региону у складу са ставовима Европске Уније кад је у питању заштита животне средине. Већ почетком јануара ове године стигла је повољна информација да је пријепољски пројекат за изградњу трансфер станице „прошао“ први круг код Владе Републике Србије. Почетком марта, међутим, цела општина била је на ногама јер су грађани блокирали пут и депонију у Стањевинама. Доминирао је транспарент“Стоп смећу“.

„СТОП СМЕЋУ“

Намера организатора је да блокадом онемогуће прилаз „смећарама“ ЈКП“Лим“. Председник општине Драгољуб Зиндовић је рекао да је овај проблем апсолутно приоритет општине и да је ова власт на почетку већ направила велики корак у правцу решавања бруке зване „Стањевине“ и да потпуно разуме грађане али не и политичку опозицију која је била 12 година у власти и није проблем ни померила, а сада окупља грађане како би захтевали да ова власт то учини за мање од шест месеци што је немогуће јер дуже траје сама законска процедура.

Орагнизатори су нагласили да скуп није против власти већ за здравље људи које је годинама угрожено али да се последњих месеци сметлиште не одржава и да расте брдо смећа и преусмерава водоток Лима.

-Привремена депонија у Стањевинама има све адекватне дозволе и не може се улазити и блокирати туђи посед, а то је посед ЈКП“Лим“. Ја разумем све грађане који протестују против сметлишта, потпуно их подржавам и њихово јавно изражено незадовољство помаже и иде у правцу и наших ставова да се све то коначно мора што хитније решити. Група грађана организовала је дежурства на локацији како би се спречило даље депоновање смећа са подручја општине. Претила је опасност да Пријепоље буде и буквално затрпано смећем у року од само неколико дана. Наиме, дневно се искипује на депонију у Стањевинама од 8 па чак и до 15 камиона, односно од 40-50 тона отпада. Свакодневно се износи смеће из Болнице, Дома здравља, вртића, школа те стамбених блокова Стадион и Подварош због малог капацитета контејнера.

Ih Eko press 2

Због блокаде привремене депоније у Стањевинама, заседало је и Општинско веће и Општински штаб за ванредне ситуације како би се донеле адекватне одлуке којима би се омогућило функционисање јавног предузећа на пословима који су од виталног значаја за здравље људи, а изношење смећа је једна од основних комуналних делатности које су у директној надлежности локалне самоуправе. Општински штаб за ванредне ситуације је оценио да је реч о „недозвољеној активности која угрожава здравље људи“. Належено је ЈКП“Лим“ да хитно затражи помоћ правосудних органа. Предложено је Полицијској управи да сагледа да ли су испуњени услови за доношење одлуке о забрани одржавања скупа и било каквог окупљања на градској депонији. Жене из Залуга су 8.марта „симболично“ кроз, како је речено, перформанс „проносале смеће гадом“ са садржајем који „мирише на ваздух какав удишу грађани који живе крај депоније.

Седам дана трајала је блокада привремене депоније, односно онемогућавање вoзилима ЈКП“Лим“ да искипују смећаре. Организациони одбор саопштио је да прекида блокаду док не прођу избори за председника државе да не би било политичког манипулисања.

Како је предочио председник општине Драгољуб Зиндовић он је од почетка протеста, примао групе грађана на разговор, неки су имали потпуно исте захтеве, односно да се Стањевине барем пристојно одржавају колико је то могуће јер ће бити неиздрживо уколико се буде и даље повећавало брдо од смећа.

Крајем априла наметнуло се питање:“Прети ли граду комунални колапс“, после разговора са тада вршиоцем дужности директора Енисом Мемишаховићем.

-По налогу Општинског већа покушали смо санирати стање несипањем земље са простора Стругови али је то трајало само један дан јер је стигла забрана ЈКП“Лим“ од Србијашума иако је ово земљиште општинско. Сваки дан је све теже одвозити смеће јер је приступ отежан, свакодневно ради булдожер да би се направио простор за следећи камион. Ситуација је стварно сложена и питање је дана када више нећемо моћи да износимо смеће по досадашењој динамици“.

Крајем маја, у инттервју за „Полимље“ председник општине Драгољуб Зиндовић је нагласио да су „активирани сви релевантни субјекти, донатори, министарства и Завод за заштиту природе јер инсистирам да се прибаве све, чак и формалне дозволе како би се проблем привременог депоновања смећа решавао транспарентно. Стање је наслеђено, проблем је вишедеценијски и ја се заиста надам да ће ова власт успети да га реши“.

СЛОВЕНЦИ ФИНАНСИРАЈУ ИЗГРАДЊУ ТРАНСФЕР СТАНИЦЕ

Почетком септембра стигла је вест да је Влада Републике Словеније подржала пројекат. Службена посета Словенији председника општине Драгољуба Зиндовића и в.д. директора ЈКП“Лим“ Ениса Мемишаховића уследила је на позив компаније „Хидроинжениринг д.о.о“ са седиштем у Љубљани која је једна од најреспектабилнијих кад је реч о изради и реализацији пројеката везаних за заштиту животне средине.

Ih eko press 3

Представници ове компаније, која тренутно ради на реализацији више пројеката на подручју региона али и земаља источне Европе, посетили су Пријепоље крајем године. На основу оног што су видели, словеначки стручњаци проценили су да је локација квалитетна, да не би била ни на који начин угрожена околина, да је близу пута, што јој даје функционалне предности, а удаљена од насељених места и водотока. Захваљујући тој позитивној процени и препоруци компаније која има висок рејтинг и референце у овој области, пријепољска општина је одмах конкурисала за средства која се преко Центра за Међународну сарадњу и развој Републике Словеније додељују за пројекте из области екологије. Влада Републике Словеније је подржала овај пројекат и одобрила 800.000 евра које је буџетом предвидела за наредну годину и која током 2018.године треба да буду и реализована. То је готово половина суме која је неопходна, за изградњу трансфер станице у пријепољској општини.

Директор компаније „Хидроинжениринг“ инжењер Борис Савник са сарадницима организовао је посету Словен Градецу и Храстнику где се налазе трансфер станице, односно центри са одлагање и прераду отпада што ће допринети да се одаберу најефикаснија решења за нашу општину. Захваљујући интересовању председника општине Пријепоље Драгољуба Зиндовића и љубазности челних људи словеначке компаније, омогућен је и сусрет са врхунским познаваоцем ове области господином Валтером Немецом који је пренео своја знања везана за најфункционалнија решења, тенолошки исплатива, уз адекватну примену селектовања отпада.

На састанку председника општине Драгољуба Зиндовића и в.д. Ениса Мемишаховића са директором Центра са Међународно сарадњу и развој (ЦМСР) Гашпер Јежом и руководством и инжењерима компаније „ Хидроинжениринг д.о.о“ сагледане су реалне потребе Пријепоља, најнеопходнији технолошки систем који би функционисао у оквиру трансфер станице што би допринело реализацији прве фазе већ током наредне године. Словеначки тим је изразио спремност да помогне у сваком сегменту да се на најјефтинији и најфункционалнији начин дође до оптималног решења и испуне сви стандарди јер би словеначки стручњаци учествовали у надзору сваке фазе и опреме која мора пратити европске технолошке стандарде.

-Сматрам да су наше шансе да реализујемо пројекат изградње трансфер станице на локацији у Струговима заиста објективне, казао је Зиндовић. Он је, такође нагласио да очекује да новоформирано Министарство за екологију Владе Републике Србије реагије позитивно, да се што пре обезбеде адекватне сагласности јер су словеначки партнери показали велику жељу да помогну чак и код обезбеђивања нових донација, захваљујући својим контактима и референцама у овој области што је охрабрујуће и пружа могућност да се наступи ефикасно и да се питање свих питања у пријепољској опшини почне решавати већ наредних месеци, а Стањевине постану само „ружна успомена“ за све нас.

Директор ЈКП“Лим“ Енис Мемишаховић, казао је да је према цифрама које се спомињу, изградња трансфер станице реална, да су нека од предложених решења примењива у нашим условима и да је неопходно порадити на организацији и едукацији људи не само у комуналном предузећу, већ и целе заједнице, пошто је то заједнички посао који би допринео ефикаснијем прикупљању отпада, селектовању кућног и свих врста комуналног отпада који би се одвозио до трансфер станице.

Експедитивни Словенци већ почетком октобра су дошли у Пријепоље. На радном састанку су предочене варијанте опреме која је неопходна за рад трансфер станице где би се сакупљени отпад селектовао и балирао што би практично онемогућило стварање депоније, односно допринело савременом начину збрињавања комуналног отпада. Разматарјући предлоге, одабарана је најекономичнија и најефикаснија варијанта за пријепољске услове, а укључено је и специјално возило које ће коначно омогућити да се селектовани, односно отпад из контејнера транспортује на адекватан начин како се то чини у срединама које су већ добрим делом решиле ове акутне комуналне проблеме.

Словеначки стручњаци заједно са руководством пријепољске локалне самоуправе обишли су још једном локацију у Струговима.

-На основу мог дугогодишњег искуства кад је реч о пројектовању регионалних центара за збрињавање отпада и трансфер станица у Словенији, градовима из региона али и шире, могу рећи само да је ово изванредна локација и да ја нигде у Словенији, где смо градили трансфер станице, нисам имао овако добре услове. Место је идеално јер нема насеља у непосредној близини, налази се поред магистралног пута, склонито је визуелно и не нарушава амбијент, не угрожава водоток, а трансфер станица је такав комунални објекат који онемогућава загађивање околине, рекао нам је инжењер Миха Кордиш чије су стручне референце импозантне.

Како то каже и пројекат, трансфер станица се састоји од постројања које ће бити монтирано на општинској парцели у Струговима, селектовање отпада се ради машински, а сам процес омогућава запошљавање једног броја људи, иако је реч о савременој технологији. Количина отпада који остаје након селектовања и балирања испод је 30 одсто од укупно прикупљеног.

Од тада све активности везане за изградњу трансфер станице у Струговима везане су за потезе који се очекују са нивоа Владе Републике Србије. Средства из Словеније су на располагању током 2018.године. Нико нормалан не би могао да помисли да ће она бити игнорисана и да Пријепоље неће добити неопходне сагласности како би се пројекат реализовао и како би смо постали пример „добре праксе“ у Србији.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Srećni praznici

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6735353
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1150
2838
37699
125276
186060
6735353

Vaš IP: 3.236.118.225
2021-05-16 10:07