ПОЧЕЛА СЕЗОНА БЕРБЕ: БИЋЕ “ГУЖВЕ” КОД ОТКУПА МАЛИНЕ

  26 jun 2020

Ове године ће малинари који су запоставили малињаке зажалити, јер је цена овог воћа „скочила“ на тржишту, каже малинар, Санел Диздаревић.

До јека бербе малина у пријепољском крају, произвођаче деле још бар две седмице, али је више него добра вест да ове године цена неће бити испод 200 динара. Малинари централне Србије су објавили да им је једна панчевачка хладњача понудила цену од чак 250 динара за екстра класу воћа. То је охрабрило произвођаче којима је прошле године, у исто време, прво нуђено свега 100, да би малина касније достигла цену од 160 и 180 динара.

Да ли све ово може бити наговештај успешне сезоне и за пријепољске малинаре?

Бивши председник удужења малинара “Лимска долина”, узорни произвођач, Санел Диздаревић, каже да су залихе малине у Србији тренутно мале али и да ће понуда, бар у Пријепољу, бити за 50 одсто мања од прошлогодишње.

MC Maline Sanel 1

“Последње две до три године произвођачи су због ниске цене били дестимулисани да улажу у засаде a ни малињаци нису у добром стању. У њима су присутне су болести, земљиште је закисељено разним пестицидима и ђубривима који су се користили из незнања, каже Санел Диздаревић.

“Многи малинари никако не могу да схвате да је ово посао који се не ради за сезону или две. Када је пре две године цена малина пала малинари из Ариља се уопште нису узбуђивали. Искористили су одличне преговарачке позиције које смо тада имали са Министарством пољопривреде да добију изврстан безвирусни садни материал и обнове своје засаде добрим сортама. Предлагао сам и ја исти приступ, да “прежалимо” ту једну годину, две, да искористимо прилику и будемо далековиди, али нисам имао подршку јер су се наши малинари борили само за већу цену. Сада нам све то долази на наплату. Ове сезоне ће Ариљци убирати плодове своје мудрости а многи од нас ће зажалити што нису ништа предузели у својим малињацима.

ВИШЕ ХЛАДЊАЧА НЕГО МАЛИНА

Ограђујући се изјавом да је то његов лични став, Санел наводи да тренутна слика малинарства у Пријепољу није сјајна и да ће свака наредна, због таквог односа, бити гора.То не значи да ће овогодишњи род бити лош, већ само да је могао бити десет пута бољи и квалитетнији.

“Ове године ће откуп добро да функционише Биће гужва, јер су хладњачари распродали залихе, цена је скочила на тржишту“, каже Санел Диздаревић сматрајући да се ове године у Пријепољу неће убрати више од 3000 тона малине а капацитети хладњача су дупло већи.

“Грубо рачунајући већи су од 8000 тона. Значи, хладњачари ће нудити већу цену јер кад се бавиш малинарством и пољопривредом уопште, дође добра година када се покаје свако ко није улагао у своје малињаке.

Да смо пре две године били мудри и искористили ситуација која нам се сама “наместила”, да смо малињаке обновили новим засадима на које смо имали субвенције Министарства пољопривреде од чак 75 одсто могли смо имати малињаке са веком експлоатације од 15 до 20 година. Уместо индустријске малине која, од бербе до предаје, са прве “спадне” на другу класу, могли смо засадити конзумну сорту фертоди или енросадиру која шест дана може да се не бере а на температури од 4 степена може да остане непромењена чак и до 12 дана. Осим тога за разлику од виламета, полане и полке које дају 8 до 10 тона по хектару нове сорте дају род од 25 до 30 тона. Сад би малинари прошли одлично. Овако нећемо моћи да одговоримо потражњи и биће нам криво што смо пропустили прилику”.

MC Maline berba cena 1

Своје чланство у Удружењу малинара “Лимска долина” Санел Диздаревић је ставио у мировање. Ову годину искористиће да исправи што је штетовао,   засноваће нови засад малина сорте фертоди заматос на 1,5 хектар са 15 000 садница. Има још старих садница на 50 ари а нових 80 ари такође ће обновити енросадиром са званичног расадника, са сертификатом и гаранцијом да су потпуно стерилне на болести.

“Мислим да је најбоље да кроз лични пример покажем све ово о чему сам говорио. Нас малинара има укупно 5000 и сви имамо свој приступ гајењу малина. То не значи да смо међусобно супротстављени”.

Осим онога што је сам предузео овај инжењер електротехнике и малинар, понавља да је сада, више него икада, потребно да се успостави фер однос између свих у ланцу производње јер потражња за квалитетном малином расте на глобалном нивоу. А пољопривреда, каже, није привреда где се сваки час мења бранша. У пољопривреди се резултати виде тек након неколико година, бар пет. Треба бити стрпљив, стално стицати нова знања и улагати у малињаке. На крају се ипак, исплати, мање или више.

М.Ц.

АНТРФИЛЕ

ДНЕВНИЦА ЗА БЕРАЧЕ 2500 ДИНАРА

Коначна цена за рад берача још није утврђена, диктираће је стање на тржишту радне снаге. Малинари пријепољског краја ове године понудиће по узору на Ариље, Пожегу и остале малинарске крајеве, по 100 динара по гајби уз обезбеђен један оброк. Неки ће се определити за дневнице па ће берачи моћи да зараде 2500 динара на дан и добију, ручак и освежење. У неким деловима Србије, где се гаји конзумна малина високог рода имају рачуницу да берачима плате смештај, храну и више од 3000 динара по дану.

MC Maline Sanel 3

Могуће је да ће за њима бити већа потражња као што је случај у другим малинарским крајевима који генерално кубуре са радном снагом и нуде боље услове берачима. На засадима Инекс Соколице берба још није почела али се сваке године ангажује најмање 30 –ак берача. Ако их не буде довољно, онда и цена рада расте.

Став неких произвођача је да би цео посао бербе требало да пређе на породицу међутим, малинар Миливоје Ћировић, који има под малинама хектар земљишта у Думљанима, каже да су мобе, чак и породичне, прошлост и да сваке године у јеку бербе ангажује по 15 берача. Код њега су берачи почели да “скидају“ прве плодове, мада цену није „погодио“. Биће, каже он као и код других.

Међу произвођачима који су „свели“ своје малињаке је и Мирсад Обућина који је ове године има свега 4000 садница. Сматра да ће у кругу породице успети да убере сав род и да неће ангажовати бераче.

M.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6932967
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1613
6240
32468
89087
233803
6932967

Vaš IP: 3.234.252.109
2021-06-12 13:22