donacija

Putovanja u vreme korone: GRANICE ZA GRAĐANE SRBIJE

  10 jul 2020

Mnogi su zbunjeni jer ne znaju kuda mogu, a kuda ne mogu da putuju iz Srbije. Situacija se menja iz sata u sat, infrmacije prestižu jedna drugu, kao i dezinformacije. Crna Gora je uvela obavezni karantin za svoje državljane koji ulaze iz Srbije, u karantin ćete ako idete u Nemačku, ne možete ni u Grčku...

Iako su mnoge zemlje sa početkom letnjih dana “relaksirale” mere kad je reč o ponašanju u javnom prostoru i prelasku granuce za svoje i građane koji ulaze iz drugih zemalja ili su samo u tranzitu, ponovni porast broja obolelih od korona virusa koji se beleži u gotovo svim zemljama odmah posle takvih odluka, zbunili su većinu onih koji su nameravali da negde letuju, da se “relaksiraju” od prethodnih meseci izolacije i strahova, kako od bolesti, tako i od gubitka posla i elementarnih građanskih sloboda. No, izgleda, da će malo ko ove godine videti more i plaže. Barem tako deluje na početku jula, “najletnjijeg” meseca.

Državljani Srbije i dalje ne mogu da uđu u Crnu Goru, ni u Sloveniju, a od ponedeljka ni u Grčku

Savet Evropske unije prethodno je preporučio državama članicama da otvore granice za građane 15 zemalja koje nisu članice, među kojima je i Srbija. Preporuka Saveta EU nije obavezujuća i konačnu odluku o otvaranju granica donosi svaka država članica ponaosob. Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila je da od 2. jula počinje sa ublažavanjem mera na granicama za državljane Srbije.

„Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke, kao i srpskim državljanima u cilju poslovnog ili nužnog porodičnog putovanja, ulazak u Nemačku će biti dozvoljen pod precizno nabrojanim uslovima”. Načelno je obavezno, da posle dolaska u Saveznu Republiku Nemačku idete u kućnu izolaciju 14 dana. Turistička putovanja i putovanja u cilju posete i dalje nisu moguća.

Austrija je izdala upozorenje za svoje građane koji nameravaju da putuju u države Zapadnog Balkana koje nisu deo Evropske unije, a zabrana ulaska za državljane Srbije ostaje na snazi.

Za osobe za austrijskim državljanstvom obavezan je karantin nakon povratka za prostora Zapadnog Balkana ili negativan test na korona virus.

Švajcarska savezna vlada objavila je listu 13 zemalja van Evropske unije, čiji državljani od 20.juna mogu da uđu u tu zemlju ali na toj listi nema Srbije. Državljani Srbiji od 4. jula mogu da putuju u Švedsku bez ikakvih ograničenja.

Od 10. jula, građani Srbije mogu da putuju i u Veliku Britaniju i po dolasku neće morati u dvonedeljni karantin. To važi za one koji 14 dana pre ulaska u Veliku Britaniju nisu bili u nekoj od zemalja koja nije na listi država kojima je dozvoljen ulaz bez karantina. I Mađarske granice otvorene su za građane Srbije, a od 1.jula mogu u Francusku da putuju turistički na tri meseca, bez posebnih mera i ograničenja.

Sve zemlje navode da će se mere menjati na dve nedelje zavisno od epidemiološke situacije. Hrvatska je objavila listu zemalja čijim stanovnicima je dozvoljen ulaz u Hrvatsku.

Građani Srbije mogu u Hrvatsku ukoliko ispunjavaju određene uslove. Dozvoljena su turistička i poslovna putovanja u Hrvatsku, ali je potreban dokaz o svrsi putovanja. Granice Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Bugarske otvorene su za državljane Srbije. Ipak, Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonija najavila je da će razmotriti ponovno zatvaranje granica za državljane Srbije.

A NA MORE ĆEMO- GDE?

Letovanje u Hrvatskoj deluje za sada izvesno, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje navodi da će se mere za ulazak menjati na svake dve nedelje u zavisnosti od epidemiološke situacije. Italija je od 1. jula otvorila granice. Ipak, u Italiju na more možete samo ukoliko planirate da ostanete duže od dve nedelje, jer je Ambasada Italija saopštila da je ulazak u zemlju moguć uz obaveznu samoizolaciju i medicinski nadzor u trajanju od 14 dana. Državljani Srbije od početka juna mogu slobodno da putuju i u Bugarsku. Ambasador Turske je rekao da avio-kompanija ''Turkiš erlajns'' od 21. juna ove godine obnavlja svoje letove za Srbiju, uz napomenu da je ulaz za državljane Srbije u Tursku slobodan, odnosno da nije potreban PCR test i da se ne primenjuju mere karantina. On je objasnio da će se pri ulasku na teritoriju Turske sprovoditi merenje telesne temperature, a ukoliko neko ima simptome, biće upućivan na zdravstveni pregled, pri čemu će lečenje, u slučaju obolevanja od kovida 19, biti omogućeno u turskim zdravstvenim ustanovama.

Državljani Srbije od 4.jula mogu da putuju u Španiju. Putnici koji putuju u tu zemlju avionom ili brodom pre polaska jedino moraju da popune formular o javnom zdravlju.

Nekako, “surfujući” po internetu da bih sakupila ove informacije u doba korone, dok se iz dana u dan menja epidemiološka slika u raznim zemljama, a iz nekih stižu alarmantne vesti o porastu broja obolelih, najizvesnije mi zvuči ona dobra stara Štulićeva :”Strahovi su konjukturni,od njih se dobro živi, ne primajte nikog u svoja kola, komunicirajte telefonom,ugradite duple brave u stan, konzumirajte diskretno šarm,nek’ vječno živi vaša ljubav, svijet je izvan vas. Ljubitelji dosade, udružite snage, kupališna sezona počinje,idite na mora, oceane. I čuvajte se ajkula, motrite na ljude…
Ovo su nesigurna vremena, Miki ostani kod kuće”!

I.Hadžagić

 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

jul 2021
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

7397343
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
16381
15882
73603
298935
254528
7397343

Vaš IP: 35.172.136.29
2021-07-31 20:15