POČINJE RAMAZAN: I OVE GODINE UZ EPIDEMIOLOŠKE MERE

  12 april 2021

“Imajući u vidu aktuelnu situaciju po pitanju korona virusa kao i to da u ramazan ulazimo sa posebnim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih državnih organa, Islamska zajednica je donijela uputstvo kojeg se trebamo pridržavati “, kaže Aref ef.Duraković, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Prijepolju.

Danas sa akšam namazom nastupa mesec ramazan, odnosno za islamske vernike širom sveta počinje veliki ramazanski post koji će trajati narednih mesec dana . Ramazan je najsvetiji i najvažniji mesec za muslimane. Prvi dan posta je sutra i uz posebne emocije koje su prisutne kod vernika, epidemiološka situacija, mere koje se donose, uticaće, svakako i na uobičajeno ponašanje za vreme trajanja ramazana. O tome će detaljnije reći Aref ef.Duraković, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Prijepolju.

-Mjesec ramazan je 9 mjesec hidžretskog lunarnog kalendara.U mjesecu ramazanu u noći Lejletu-l-Kadr u pećini Hira 610 god.uzvišeni Allah je počeo objavljivati Kur an i kerim poslednjem Božijem Poslaniku Muhammedu a.s.. To je mjesec posta, pokajanja, dobročinstva, zekata, sadekatu-l-fitra. Muslimani u Prijepolju,Sandžaku ali i širom svijeta ramazan doživljavaju kao poseban mjesec vršeći sveobuhvatne pripreme za njegov dolazak. Imajući u obzir činjenicu da je to najodabraniji mjesec, muslimani posebnu pažnju posvećuju čistoći, pa se prije nastupanja ramazana čiste džamije, mesdžidi, uređuju džamijska dvorišta, a tamo gdje je potrebno, popravljaju se i prilazi džamijama i mesdžidima. Posebne pripreme se obavljaju u muslimanskim kućama i dvorištima. Kuća se temeljito očisti, a po potrebi i okreči.

Nastojeći da zarade Allahovu milost,oprost grijeha u ramazanu, muslimani nastoje da što više vremena provode uz Kur an, pa se tako u našim džamijama organiziraju mukabele, koje u većini slučajeva se počinju učiti uoči ramazana ili prvi dan kako bi proučili cjeli Kur an i sevabe od proučenog Kur ana poklonili pred dušu vakifima džamije na Bajram. Uz ramazan se organiziraju iftari na kojima se poziva rodbina, prijatelji, komšije,džematlije, gde se uz prigodnu trpezu i uz posebna jela koja se tom prilikom pripremaju, dočekuje iftar.

Nakon iftara muslimani idu da obavljaju noćni namaz koji se obavlja samo uz ramazan a to teravija.

Prošle godine ramazanski post se odvijao u vanrednim uslovima, stariji od 65 godina nisu mogli ni izlaziti, bilo je posebnih mera, džamije su bile jedno vreme i potpuno zatvorene za vernike. Kako će biti ove godine u džamijama?

-Imajući u vidu aktuelnu situaciju po pitanju korona virusa kao i to da u ramazan ulazimo sa posebnim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih državnih organa, organi Islamske zajednice su donijeli upustvo kojeg se trebamo pridržavati.

U svim džamijama i mesdžidima maksimalno moraju se poštivati epidemiološke mjere i instrukcije nadležnih državnih stručnih tjela i organa Islamske zajednice kao što su: držanje distance, nošenje zaštitne maske itd. Nakon namaza obavezna je redovna dezinfekcija, čiščenje i provetravanje džamija. Zabranjuje se dolazak osobama sa simptomima bolesti, a oni mogu dnevne namaze i teraviju obavljati u kućama. Preporučuje se starijim osobama da sve dnevne namaze obavljaju u svojim kućama.

Sa dovom uzvišenom Allahu da cjelom svijetu, pa i nama u ovom lijepom šeher Prijepolju olakša stanje, popravi ga i daruje nam duhovno i fizičko zdravlje i da u zdravlju rahatluku i bereketu ispostimo ramazan, svim muslimanima u zemlji i inostranstvu u ime Medžlisa islamske zajednice Prijepolje i u svoje lično ime želim ramazan šerif mubarek olsun, poruka je imama Arefa ef.Durakovića.

I.H.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Srećni praznici

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6735534
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1331
2838
37880
125457
186060
6735534

Vaš IP: 3.236.118.225
2021-05-16 11:14