Stanovanje:TRAGOM RUŠEVNE FASADE

  20 april 2021

Opštinskim budžetom nisu predviđena sredstva za sufinansiranje stambenih zajednica, ali bi, prema rečima načelnika Ćubića, 2 miliona predviđena za utopljavanje javnih zgrada, mogla biti upotrebljena za stambene zgrade, ukoliko se promene pravilnik i procedure.

Pre par dana redakciji lista “Polimlje“ obratili su se stanari koji žive u zgradi iznad Gradske apoteke u Valterovoj ulici. Kako kažu, nedavno je sa objekta u kojem žive, na glavnu gradsku ulicu, sa visine od tridesetak metara pao veći komad fasade, srećom bez posledica po živote i materijalna dobra. Stanari su zabrinuti da bi, pošto je fasada u izuzetno lošem stanju, neki budući incident mogao ozbiljno da povredi prolaznike i ošteti imovinu. Zato su se, nakon poslednjeg događaja, pisanim putem obratili opštinskim službama, tražeći savet za postupanje u ovoj situaciji i saglasnost za uklanjanje delova koji prete da se obruše. Do sad nisu dobili nikakav odgovor.

Tragom ove informacije, pokušali smo da stupimo u kontakt sa građevinskim inspektorom i da od njega dobijemo stručno mišljenje. Na žalost, inspektor nije odgovorio na nekoliko naših telefonskih poziva. Sa druge strane, jedini komunalni inspektor je, kako smo saznali, na bolovanju, pa smo se direktno obratili načelniku Opštinske uprave, Miodragu Ćubiću.

“Stambene zajednice su pravna lica i odgovorna su za svaku štetu koju njihova neodržavana imovina prouzrokuje trećem licu. U ovom slučaju, inspekcije su trebale izaći na lice mesta i naložiti hitno otklanjanje nedostataka na objektu, o trošku stanara“, rekao je Ćubić.

Prema rečima stanara Mirsena Hadžifejzovića, u pomenutoj zgradi živi dvadesetak nosilaca stambenog prava, od kojih polovinu čine penzioneri. Za održavanje, po stambenoj jedinici, izdvajaju 1000 dinara mesečno.

“Kontaktirali smo građevinske firme i oni su procenili da je za sanaciju fasade potrebno više od 2 miliona dinara. Imamo nešto para na računu, a jedan broj imućnijih stanara je spreman da uloži sredstva, međutim više od polovine ih je slabog materijalnog stanja. Na javnoj raspravi o opštinskom budžetu podneli smo predlog da se uvrsti stavka za sufinansiranje stambenih zajednica u ovakvim situacijama, ali ne znamo da li je naša inicijativa prošla“, kaže Hadžifejzović.

Prema rečima načelnika Ćubića, opštinskim budžetom za tekuću godinu nisu predviđena sredstva za sufinansiranje stambenih zgrada.

“Međutim, u budžetu je stavkom za energetsku efikasnost predviđeno 2 miliona dinara za utopljavanje javnih zgrada. Ta sredstva bi mogla, ukoliko se usvoji pravilnik i procedure, da se upotrebe i za stambene zajednice. Naložio sam menadžeru za energetsku efikasnost u Opštinskoj upravi da se pozabavi tom problematikom i da nam predloži modele sufinansiranja takvih projekata za neki naredni period. Ministarstvo građevine je najavilo da će od juna krenuti sa konkursima za energetsku efikasnost za domaćinstva pa ćemo gledati da se prilagodimo tim uslovima“, rekao je načelnik Opštinske uprave.

ar zgrade 2

No, šta se dešava u situaciji kada se zbog nedostatka sredstava ne izvrše potrebne aktivnosti na održavanju zgrade, a nesprovođenjem bi mogle da nastanu štetne posledice po zdravlje i život ljudi ili velika materijalna šteta?

Profesionalni upravnik Darko Dumić za naš list kaže da tada, prema članu 61 Zakona o stanovanju, radove na održavanju zgrade preuzima lokalna samouprava. Opština, iz hitnih intervencija preduzima potrebne mere, a uložena sredstva kasnije refundira od stanara, što je veći izdatak nego da oni angažuju izvođača.

“Istim članom Zakona lokalna samouprava je dužna da, u cilju ostvarivanja javnog interesa, stanarima jednom nedeljno obezbedi savetodavnu pomoć za unapređenje energetske efikasnosti zgrade. Kako ne bi došli u situaciju gde stambene zajednice nemaju sredstava za investiciono održavanje, opštinski organi bi trebalo da kroz kontrole utvrde da li stanari ispunjavaju obaveze i da po prijavama izdaju prekršajne naloge. To su mehanizmi za implementaciju ovog zakona, koji još uvek nije zaživeo u praksi“, kaže Dumić i dodaje da je nedavno postao upravnik u zgradi u kojoj stanari nisu izdvajali sredstva za sanaciju krova pa je jednom od njih poplavio stan.

“Dužnost inspektora bila je da u tom slučaju izda nalog za sanaciju, prekršajno kazni stanare koji ne uplaćuju svoje obaveze, a lokalne samouprave, da privremeno obezbedi smeštaj pomenutom stanaru dok se otklone štetne posledice po život i zdravlje. Međutim ništa nije urađeno i čovek je otišao na selo. Uspeo je nakon par godina da skupi sredstva i sanira deo krova, sada ima pravo da potražuje refundaciju od stanara“, kaže Dumić, inače diplomirani pravnik po struci.

Načelnik Ćubić smatra da je “problematično definisati i proceniti neki objekat kao objekat koji ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi”. Kada je reč o savetodavnim poslovima ističe da su opštinske službe i on otvoreni za saradnju sa svim upravnicima zgrada u okviru trenutnih kapaciteta.

“Nastojaću da se na sve pristigle prijave građana i pravnih subjekata u skladu sa zakonskim rokovima odgovori. Opštinskoj upravi prema sistematizaciji nedostaje 30 radnika. Hitno su nam potrebna tri komunalna inspektora. Obratili smo se Vladi Srbije da nam kroz posebne dozvole omogući zapošljavanje stručnih lica u inspekcijskom sektoru i dobili povratnu informaciju da će u tom pravcu verovatno biti pozitivnih pomaka. Sa druge strane, iniciraću izmenu Odluke o opštinskoj upravi u cilju formiranja jednice komunalne policije koja bi asistirala inspekciji“, kaže Ćubić.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada donet je 2016. godine. Registracija stambenih zajednica i upravnika zgrada išla je veoma sporo i do danas nije u potpunosti okončana. Na području opštine Prijepolje tokom 2017. godine registrovane su 44 stambene zajednice. Godinu dana kasnije još 55, a u 2019. godini 7.

Stambena zgrada na na raskrsnici Valterove i ulice Sandžačkih brigada, kod Vakufskog mosta, sa koje je do nedavno takođe komad fasade ugrožavao bezbednost prolaznika, ni nakon 5 godina nije uvedena u registar. Od 106 registrovanih , dve stambene zajednice, prema spisku iz Registra stambenih zajednica, nemaju Poreski identifikacioni broj.  

A.R.

Srećni praznici

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6735507
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1304
2838
37853
125430
186060
6735507

Vaš IP: 3.236.118.225
2021-05-16 11:01