Милета Безаревић, председник Основног суда: ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ И У ОТЕЖАНИМ УСЛОВИМА

  03 maj 2021

Током ванредног стања, у складу са закључцима Високог савета судства и препорукама Министарства правде поступало се само у хитним предметима, док су суђења у осталим предметима, одложена и нису заказивана нова. И у тим околностима, остало је на крaју године 80 предмета више него на почетку 2020.године, а у раду је било 5.313. Настављена је тенденција смањења старих предмета, односно њихов удео у броју нерешених предмета од оснивања суда смањен је за више од 16 пута.

Народна Скупштина Србије на децембарској седници донела је одлуку о избору председника основних и прекршајних судова. После скоро годину и по дана вршења дужности, Милета Безаревић је изабран за председника Основног суда. Тако му тече, други, овога пута четворогодишњи мандат јер је у првом, на челу овог основног суда био пет година. Прошла година била је веома специфична због пандемије корона вируса и то је у многоме утицало на рад свих, па тако је било врло захтевно и организовати свакодневни рад судова.

Основни суд са судским јединицама у Пријепољу и Новој Вароши формиран је Законом о седиштима и подручју судова и јавних тужилаштава који се примењује од почетка 2014.године. Одлуком Високог савета судства предвиђено је да овај суд има 9 судија, међутим, од оснивања по до данас никада није радио са таквим капацитетом, већ је било ангажовано 7 судија, укључујући и председника. Тако је било и прошле године. У Новој Вароши је стално ангажован један судија, док двоје судија недељно два или три пута одлазе у Нову Варош, а по потреби и још двоје. Иначе, у седишту суда у Пријепољу се суди по свим материјама, а у судским јединицама у свим материјама, осим кривичне.

Какав је амбијент био за рад у 2020.години, с обзиром на специфичне околности изазване пандемијом, због чега су доношене бројне мере у циљу спречавања ширења епидемије изазване корона вирусом?

-На рад су, поред уобичајених отежаних околности(мањи број судија, погранично подручје, изражене миграције, проблеми са доставом поште на терену) утицале и нове. Као што је познато, 15.марта 2020.године због епидемије изазване корона вирусом уведено је ванредно стање у Србији које је трајало до почетка маја. У том периоду, у складу са закључцима Високог савета судства и препорукама Министарства правде, у овом као и у другим судовима, поступало се само у хитним предметима, док су суђења у осталим предметима, а која су раније била заказана, одложена и нису заказивана нова. Након ванредног стања, у два наврата је увођена и ванредна ситуација из истих разлога на подручјима обе општине. И у том периоду морале су се примењивати одређене епидемиолошке мере као што су поштовање дистанце и ограничен број особа у просторијама, што се одразило на могућност одржавања суђења, обзиром на величине просторија. Због тога што су били позитивни на корона вирус одсуствовао је и један број запослених али и десетак адвоката , односно један број других учесника у поступку што је имало утицаја на динамику заказивања суђења. Поред свега тога, у априлу прошле године, Општински јавни правобранилац је отишао у пензију, па пошто није имао заменика, до октобра су одлагана суђења у којима се у својству странке појављивала општина Пријепоље. То се одразило на поступање овог суда. И поред свега тога, један од судија овог суда је крајем 2019.године изабран за судију Апелационог суда у Крагујевцу, па су предмети са којима је био задужен уступљени другом судији, што значи да су у тим предметима поступци морали почети изнова, па је и та околност имала утицај на укупан рад суда.

Могло би се, дакле рећи, да је овај суд у 2020. радио у веома специфичним, сложеним и отежаним условима. А шта каже статистика?

-На почетку прошле године у судећим материјама било је нерешено 1.915 предмета. Током године примљено је 3,398 нових, па је укупно у раду било 5.313 предмета или просечно 759 по судији. Током године је решено 3.318 предмета или 474 по судији. На крају године остало је нерешених 1.995 предмета. Ако се овом дода да су током године примљена још 3.024 предмета у несудским материјама, онда се дође до податка да је у раду било 8.337, а решено је 6.342 предмета, односно сви несудећи су решени.

Можда би могли резултате упоредити са годином када је овај суд основан, да би слика била комплетнија?

-Из података које смо навели произилази да је на крају прошле године остало 80 предмета више него што их је било на почетку године али је укупан број нерешених ипак остао испод 2000. Ако упоредимо, како рекосте, са почетком рада овог суда, 1. јануара 2014.године било је нерешено 6.466 предмета. Дакле, број предмета за протеклих шест година смењен је за три пута.

Какав је био квалитет пресуда?

-Током 2020.године против одлука овог суда изјављене су 374 жалбе. Одлуке су потврђене у 229 предмета, што је 61,23 одсто. Преиначене су 22 одлуке или 5,88 одсто, а укинуте 62 одлуке , што је 16,58 одсто, док је делом преиначена, а делом укинута 61 одлука или 16,31 одсто. У поређењу са 2019.годином мање је било жалби на одлуке овог суда али, гледано процентуално, нешто је слабији био квалитет одлука у односу на претходну годину.

Да ли је настављена тенденција смањивањa бројa старих предмета, по чему је овај суд био један од најуспешнијих?

-На почетку 2020.године било је нерешено 276 предмета старијих од три године. Током године је решено 239. Међутим, треба навести да је током године један број предмета прешао у „старе“, па је на крају године остало нерешених 218 старих предмета што је за 58 мање од броја старих предмета на почетку године. Укупан проценат старих предмета у односу на укупан број нерешених предмета на крају 2020.године износио је 10,92 одсто.

И овде би било згодно, ако се слажете, да упоредимо са стањем какво је било на почетку рада Основног суда?

-Укупан проценат старих предмета у броју нерешених износио је 1.јануара 2014.године 56,30 одсто, што значи да је у међувремену смањен овај удео за преко 16 пута.

Обавеза је по судском пословнику да председник суда сваке године донесе Програм решавања старих предмета. Очигледно да су Ваши програми дали резултате?

-Могло би се рећи на основу важећих параметара.

Међу хитне предмете, дакле који нису могли бити одлагани ни у отежаним епидемиолошким условима, спадају и они из области насиља у породици. Какви су ти подаци?

-У складу са законом по коме су судови у обавези да по предлозима за продужење хитних мера поступају у току 24 часа, у 2020.години су поднета 94 предмета за продужење хитних мера према учиниоцима насиља и суд је по сваком од тих предлога одлучио благовремено и осим у малом броју, углавном су прихватани предлози да се продуже мере(удаљење учиниоца из стана или забрана приласка и контактирања жртве насиља). Суд је у 2019.години одлучивао у 93 предмета из ове области, тако да можемо рећи да је тенденција задржана на истом нивоу.

На почетку разговора рекли сте да Основни суд у Пријепољу од оснивања 2014.године није имао предвиђени број судија. Пошто је прошле године расписан оглас за пријем двоје нових судија, какви су резултати и да ли ће се „судски тим“ коначно комплетирати?

-Прошле године у јуну расписан је оглас, спроведена је процедура и Високи савет судства предложио је кандидате. Тај предлог је упућен Народној скупштини Србије и очекујемо избор двоје судија. Предложене су Ана Пејовић, директорица Националне службе запошљавања у Пријепољу и Милица Станић судски помоћник Основног суда у Прибоју. Међутим, у септембру ове године судија који поступа у Новој Вароши навршава свој радни век и одлази у пензију, тако да ће у другој половини године, иако буде изабрано двоје нових судија, овај суд поново имати једног судију мање.

И на крају, како би сте оценили или окарактерисали рад Основног суда у Пријепољу током прошле године?

-Имајући у виду све податке и рад у отежаним условима, број примљених предмета, укупан број предмета у раду, број судија који су поступали, број решених предмета, као и чињеницу да је у односу на претходну годину смањен број старих предмета, иако је на крају године остало за 80 предмета више него што је било на почетку године, може се сматрати да је остварен задовољавајући резултат.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

7002380
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
228
12830
59801
158500
233803
7002380

Vaš IP: 3.236.214.224
2021-06-20 00:08