ГРОБЉЕ КОСОВАЦ: КАСНО ЈЕ ЗА НОВА ПРАВИЛА

  18 maj 2021

„Шта је урађено исправити се не може, али смо последњих месеци успели да уведемо неки ред. Гробље никад није било уређеније“, кажу у Меџлису исламске заједнице Пријепоље.

Прошао је Рамазан, време поста и посебних адета. Прво што муслимани ураде после бајрамске молитве је да посете мезарове својих преминулих и помоле се за њихове душе. А до њих се, бар када је реч о гробљу Косовац, све теже долази, посебно до оних који се налазе у старом делу гробља.

Без обзира на све напоре Меџлиса исламске заједнице да гробље одржава и намере о његовом проширењу, уређењу и санацији, ово гробље је годинама било „нападнуто“ самовољом појединаца. Мезарове је копао и сахрањивао своје најдраже, ко год је хтео и кад је хтео, на месту које му се учинило прикладно.Колико су му несавесним копањем смањивали и онако оскудне капацитете сами корисници, од помоћи нису биле ни неке хоџе који су спроводили верске обичаје.  

„Шта је урађено, урађено је, то се исправити не може, али мислим да смо последњих месеци успели да уведемо неки ред. Гробље никад није било уређеније. Недавно смо очистили сво смеће и шут који су људи оставили иза себе градећи мезарја. Веровали или не, одвезли смо осам камиона отпада на депонију, офарбали смо ограду тако да је гробље сада под пуним надзором“, каже Мевлудин Трнчић, секретар Меџлиса.

„Запослили смо једно лице које 24 часа надгледа гробље, коси, крчи, чисти и контролише и јавља да ли се неовлашћено копају мезарови и тако смо, донекле, стали на крај самовољи појединаца“, додаје Трнчић.

То је оно што Меџлис у овом тренутку може да уради. За све остале планове недостаје новац. Од 2019. године постоји и пројекат уређења, проширења и санације гробља којим би се створили услови за око 400 нових мезарова наручен код Завода за урбанизам. У нади да ће од Владе Републике Србије добити средства за овај пројекат половином 2019. године кренуло се са радовима на уређењу терена на гробљу   у смислу проширења и обезбеђивања више простора за гробна места. Урађено је доста тога, искрчен је простор, ослободио се простор за нова гробна места али за радове чија вредност износи 10.800.000 динара, каса Меџлиса је била мала. Од тада до данас, што се овог пројекта тиче, мало тога се променило.

„Главни проблем је и даље финансијске природе.Конкурисали смо на више адреса али без резултата, каже Сабахудин Обућина, председник Одбора Меџлиса ИЗ Пријепоље.

„Владина Канцеларија за сарадњу са црквама и верским заједницама није нам одобрила средства прошле године.Општинска средства која се дају као подршка верским заједницама су само кап у мору јер изградња каскада, приступних стаза, степеништа и други земљани радови, далеко превазилазе 350.000 динара колико ми добијемо.Ове године нећемо конкурисати за општинска средства са истим пројектом, изричит је Обућина.

Меџлис исламске заједнице покуцаће поново на врата Владине канцеларије са истим захтевом. Док се не види колико ће она бити отворена за ове реалне захтеве Меџлиџа, на снази ће бити мере које стање, колико толико, држе под контролом.

То је ипак тешко, јер и даље постоје они који копају на своју руку а томе доприноси, зашто не рећи, подељеност и одсуство сарадње две исламске заједнице. Зависи и од тога којој исламској заједници припада хоџа којег породица одабере за верски обред сахрањивања.

„Ако се обрати нама, сахрана у смислу одређивање места за мезар се испланира“ каже Сабахудин Обућина наводећи да Косовац тренутно располаже са још стотинак слободних гробних места.

Што се тиче естетике у изградњи надземног дела мезара, који је тек прича за себе, исламска заједница се не меша, али има став. Сад је касно утврђивати правила на Косовцу, кажу у Меџлису. Али, сваки муслиман мора да зна да у исламу споменик треба да буде што једноставнији. Када се каже споменик мисли се искључиво на беле нишане, без фотографија, без мермерних плоча разних боја, облика и фигура па чак и без цвећа. Мезар мора да одише једноставношћу и скромношћу које ислам посебно вреднује. Оно што је битно је да се мезар одржава, чисти и обилази, и да се у сваком тренутку зна ко у њему почива.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

7002143
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
12821
12455
59564
158263
233803
7002143

Vaš IP: 3.236.214.224
2021-06-19 23:17