donacija

ZELENA POSLANIČKA GRUPA POSETILA PRIJEPOLJE

  02 oktobar 2021

Povodom manifestacije „Dani evropske baštine, opštinu Prijepolje posetila je Zelena poslanička grupa i članovi misije OEBS-a, a tema sastanka  koji je uprličen sa rukovodstvom  opštine  bila je razmena iskustava  vezana sa deponovanje  otpada i unapređenja zaštite životne sredine.

Rukovodstvo opštine  je narodne poslanike okupljene oko Zelene poslaničke grupe upoznalo sa trenutnom situacijom u Prijepolju i izrazilo nadu da će u okviru svojih aktivnosti uticati na rešavanje brojnih  komunalnih problema.

 Ističući značaj  misije Zelene poslaničke grupe,Esad Hodžić, zamenik predsednika opštine je naglasio  da  je, zatavaranjem nesanitarne deponije Stanjevine, problem deponovanja otpada samo delimično rešen.  On je izrazio bojazan da bi se do završetka radova na izgradnji transfer stanice „Banjica“, opština mogla naći pred veoma ozbiljnim problemom jer Komunalno preduzeće, sa voznim parkom kojim raspolaže i nedostatkom radne snage, ne može mnogo učiniti na unapređenju komunalne higijene.  Iako je Ministarstvo ekologije i zaštite životne sredine značajna sredstva izdvojilo za uklanjanje divljih deponija, Hodžić smatra da to neće uticati na dugoročno rešenje problema.

„  Resorno ministarstvo nam je  pomoglo da uklonimo 29 divljih deponija, ali  sve dok ne  obezbedimo uslove deponovanja i odvoženja smeća, posebno   u ruralnim sredinama gde otpad najčešće završava u potocima, a s prvim obilnijim padavinama u reku Lim, nećemo rešiti problem. Velika količina smeća stiže i iz Crne Gore  pa iako je ministarstvo  značajna sredstava uložilo  u plutajuće brane , smatram da to nije dovoljno sve dok  ne povećamo obuhvat iznošenja komunalne otpadi“, naglasio je Hodžić.

 Dževad Beganović, direktor  Komunalnog preduzeća „Lim“  kaže da  su se nakon zatvaranja Stanjevina, t značajno povećali ztoškovi preduzeća.

 „  Smeće smo vozili svega nekoliko kilometara  a sada  25. Potrošnja goriva uvećana je 30 odsto. Od šest raspoloživih smećara, četiri su u ispravnom stanju. Nemamo dovoljan broj vozača a ni radnika u gradsoj čistoći. Činimo maksimalan napor da  organizujemo posao  u ovakvim uslovima. Kapacitet deponije u Priboju je ograničen i ako transfer stanica  ne bude završena u predviđenom roku, opština  će se naći u veoma zabrinjavajućoj situaciji.  Bez  pomoći sa svih nivoa sutuacija može biti alarmantna“, veruje Beganović.

Duška Bajić, članica Opštinskog veća  zadužena za ekologiju je naglasila da su, zahvaljujući Vladi Republike Srbije, obezbeđena značajna sredstva  za projekte unapređenja zaštite životne sredine  među kojima je,za građane veoma važna, subvencija  za zamenu dotrajale stolarije u domaćinstvima.

Na sastanku je predstavljene su aktivnosti projekta udruženja „Jadovnik – oaza netaknute prirode“, nakon čega je Zelena poslanička grupa obišla  nekadašnju nesanitarnu deponiju Stanjevine,  na koju je u Parlamentu često ukazivala Samira Ćosović, narodna poslanica.

Neformalnu Zelenu poslaničku grupu čine poslanici i poslanice iz različitih stranaka posvećeni temama zaštite životne sredine i održivog razvoja, koji aktivno rade na promociji i prihvatanju evropskih standarada i normi. Cilj Zelene poslaničke grupe je da teme zaštite životne sredine i održivog razvoja dobiju prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja.

J.B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

oktobar 2021
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

Broj poseta sajta

8273983
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
6711
14468
45565
206849
320647
8273983

Vaš IP: 18.204.2.231
2021-10-21 13:25