donacija

Експедитивно: КОМБИ СКЛОЊЕН СА ПАРКИНГА

  30 novembar 2021

Одмах после указивања “Полимља“ да возило које је поклоњено Центру за социјални рад  od 2016.године нерегистровано стоји на паркингу, наложено његово уклањање. Сад је на „прегледу“.

Како нама је рекла директорица Центра за социјални рад Рада Дивац, комунална инспекција је одмах по објављивању текста у „Полимљу“ реаговала и наложила да се нерегистровано возило уклони са паркинг простора испред ове установе.

-Одмах смо склонили возило, ангажовали мајстора и сада је на поправци. Односно, да будем прецизнија, утврдиће се да ли се може  оспособити да би технички било исправнио и као такво да би се могло регистровати и ставити у функциују, каже Дивац.

Да  подсетимо о чему је реч.

Ако се вратимо више од деценију у назад, присетићемо се како је са великом захвалношћу дочекан „комби“ који је Центру за социјални рад поклонило Министарство за рад и социјална питања. Иако су неки и тада имали своје коментаре (те половно, те тешко га регистровати, те „изборно“ возило) наравно да је било добродошло јер ова установа има кориснике до којих ваља стићи, којима треба пружити услугу и помоћ, међу њима су и инвалиди, а „комби“ има осам седишта и рампу која обезбеђује лакшу саобраћајну комуникацију људима који се служе инвалидским колицима.

Но, уочено је да ово возило, приличних габарита, бива већ годинама стоји или бива тамо-овамо препаркиравано али није виђено у саобраћају. Питали смо директорицу Центра за социјални рад Раду Дивац, да ли је у употреби, да ли од њега има користи или је остављено да пропада и само заузима место на паркингу.

-Возило је било у употреби, користили смо га и за пројекте, заиста је било корисно у реализацији локалних услуга, за рад са децом у Дневном центру који је функционисао до 2014.године. Међутим, истина је да од 2016.године возило није регистровано и није у употреби, каже директорица Дивац.

А зашто?

-Па зато што је, пре свега, његова регистрација била скупа, скоро 100.000 динара. У међувремену, возило је прилично девастирано, што утиче и на његову употребну и сваку другу вредност. Ми смо од општине потраживали својевремено средства како би се регистровало, али ето пет година оно стоји ван функције.

Ипак, некако је неприлично да возило поклоњено једној социјалној установи која се брине за толико корисника, тек тако стоји и пропада. С том контастацијом слаже се и директорица установе. Зато је одлучила да предузме  мере како би се питање „комбија“ решило.

-Управни одбор је донео одлуку да се процени вредност овог возила, да се онда учини оно што је најрентабилније у датој ситуацији или једино могуће јер средства за регистрацију су велика, а возило дуго стоји, лимарија је доста пропала, не зна се шта би све требало поправити и довести у оптимално стање, и колико би те поправке коштале, каже Рада Дивац.

Но, ту се проблеми са „комбијем“ не завршавају.

-Ми нисмо у могућности да возило поклонимо, не можемо ни да га отуђимо јер је и ту врло компликована процедура, тешко га је и уступити. Разговарала сам са директором Болнице да они сагледају могућност да га доведу у возно стање и користе али стање возила је проблем. Није решење ни да га продамо јер ма колико средстава би добили, та средства би морали да уплатимо на републички буџет и ми од тога не би имали непосредне користи. Дакле, за сада, сагледавамо све опције и мораћемо нешто учинити јер је ружно да возило које припада Центру за социјални рад стоји ван употребе и видно пропада на паркингу у цетру града.

Иначе, Центар за социјални рад има пет возила и сва су стигла или са нивоа надлежног министарства или захваљујући пројектима које је ова установа реализовала претходних година и годишта су изумеђу 2007.и 2012.године. И.Х. 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

polimlje111

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

jul 2022
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

Broj poseta sajta

10490038
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5839
11821
115107
17660
363125
10490038

Vaš IP: 18.207.133.27
2022-07-02 11:12