donacija

SUTRA GODIŠNJI KONCERT ANSAMBLA DOMA KULTURE : KAD IGRA KOLO U VENAMA

  17 jun 2022

Ansambl je postao neizbežan “faktor” svečanih akademija i brojnih manifestacija. Uvek  je tu kada treba zaigrati, razgalti,, razveseliti dušu i pokazati kako se vole i čuvaju kulturno nasleđe i narodna baština.

Gde god da nastupa  Forklorni ansambl Doma kulture, pored odlične igre,  prisutna je dobra energija, druženje i kolektivni duh. Uvek su dobro primljeni od publike jer su prepoznatljivi upravo po tome. Ovaj ansambl je najbrojnija i ujedno najvrednija i najvedrija sekcija pri Domu kulture iza koje stoji ozbiljan timski rad.  Zato je u ovoj ustanovi mnogo toga podređeno stvaranju uslova za njihov rad i vežbanje.

Uoči novogodišnjih praznika  Folklorni ansambl Doma kulture održao je svoj godišnji koncert na  kom je razigrana “ekipa” u najboljem svetlu predstavila svoj rad u drugoj godini korone. Nastupilo je 70 igrača koji su publici prikazali osam koreografija, 5 pesama i izvođenje na tradicionalnim instrumentima. Ansambl je nedavno nastupio i pred publikom Nove Varoši i tako se  uigrao za letnji koncert koji će biti održan sutra. Ne treba sumnjati da će dobra atmosfera koju šire,  njihova skladna igra, muzika i ritmovi našeg kraja, biti taj magnet koji će privući veliki  broj posetilaca u Dom kulture, pod čijim krovom rade od 2005. godine.

 “Svesni smo koliko je važna svaka dimenzija  folklora. Pored prenošenja originalnih igara i muzike, očuvanja svega  onoga što kao narodna umetnost i tvorevina  živi u tradiciji, važan je i onaj socijalni i duhovni momenat. Uz disciplinu oni razvijaju upornost, jačaju karakter i kolektivno jedinstvo. Njihova želja za druženjem, istraživanjem i upijanjem novog je neiscrpna. Uvek su veseli i zarazno pozitivni a naša je obaveza da ih  podstičemo i jačamo  ove kvalitete”, kaže direktorica Doma kulture, Admira  Mostarac. 

MC Folklor 2

Sa ansamblom posvećeno rade tri koreografa od kojih su dva umetnička rukovodioca, koji brinu o svemu, o radu, disciplini, novim koreografijama, scenskim pokretima…

Od samog početka, kada je 2005. godine, uz podršku rukovodstva Doma kulture,  okupio one koji su voleli folklor, Đoko Šljukić je, uz kraće “izostanke”, ostao do danas umetnički rukovodilac i koreograf Prvog ansambla. Teško se mirio sa činjenicom da će gašenjem Tekstilnog kombinata nestati i tamošnje, poznato i priznato,  istoimeno Kulturno umetničko društvo. Osmelio se da, uz asistenciju vrlo uvaženih igrača i koreografa Semka Hadžifejzovića i Predraga Divca, opet formira ansambl i krene ispočetka.

“Uz malo sreće i razumevanje ali i  puno zalaganja, ako hoćete iskreno, i odricanja svih koji su bili uključeni u rad, mislim da smo uspeli da formiramo dobar ansambl  koji je čuvar narodne tradicije. Mnogo je godina i truda iza nas ali smatram da se nama Dom kulture i Prijepolje mogu ponositi”, kaže Đoko Šljukić.

Danas, posle skoro 17 godina Folklorni ansambl Doma kulture  ima  ukupno 12 originalnih koreografskih “rešenja”, ima svoje izvođače na tradicionalnim instrumentima i broji preko 80 članova. Brigu o podmlatku, Dečjem ansamblu sa tridesetsak uigranih malih igrača, od početka vodi Predrag – Pego Divac. A kako on to  radi rečito govori podatak da je “mali” ansambl svoj prvi nastup van Prijepolja, u oštroj konkurenciji od 26 umetničkih društava, krunisao  priznanjem. Na Festivalu folklora u Valjevu 2018. godine dobio je  “Zlatni opanak” i skoro maksimalan broj poena kojim se vrednuju koreografija, umetnički utisak, uigranost, scenski nastup…

МЦ Фолклор 4

“Meni je važno da radimo,da su deca vredna i talentovana, da imamo dobre uslove za rad, odgovarajuće nošnje i da svi zajedno uživamo u igri. Kod mene je ta ljubav ostala iz najranije mladosti, kod njih se tek rodila i verujem da nikad neće prestati.”

Kao umetnički rukovodilac i koreograf dečjeg absambla,  Divac,  polako  formira i neku srednju grupu mladih zaljubljenika u folklor jer je svestan činjenice da deca rastu i odlaze dalje. Ima, međutim,  i onih članova koji ostanu trajno vezani za Folklorni ansambl. Bez obzira što odu, nikada ne napuste ni igru niti ansambl. Takav je Branko Ćosović, takođe jedan od aktuelnih  koreografa.

Prvi put je “zaigrao” samo da bi dao podršku sestri koja je volela folklor. Podstican  koreografom ubrzo se trajno “zarazio” i toliko  razigrao tako da i danas korača u ritmu narodnih igara. Po odlasku na studije, u Beogradu se odmah povezao sa čuvenim ansamblom “Španac”, prošao je bez problema strogu audiciju i brzo počeo da nastupa. No Branko se nije na tome zaustavio već je krenuo korak dalje. Počeo je da pohađa  reprezentativne seminare i kurseve koreografije a potom se osmelio da postavi na scenu nove igre,  tako da danas Ansambl igra i po njegovim “idejama”.

Poslednjih godina  posebna pažnja počela se posvećivati scenskom nastupu Ansambla. Na tome veoma insistira Branko Ćosović koji je ta znanja usvojio od čuvenog baletana Narodnog pozorišta, Branka Markovića, koji je transponovao naš folkora u scensku, profesionalnu umetničku igru i postavio čvrste osnove na kojima i danas egzistira.

MC Folklor 3

“Zalažem se za prepoznatljivost pojma scenske narodne igre koja uživa  veliku popularnost jer obuhvata klasičan balet, savremenu i narodnu igru. Svaka igra ima priču i koreografija to mora da dočara. Tu postoje striktna pravila od  držanja tela, izgleda frizure, šminke, osmeha, ugla pod kojim je  podignuta ruka, savijena noga… i sva se  moraju ispoštovati jer insistiranje na baletskim elementima i spoju modernog i tradicionalnog  ostavlja izuzetan utisak”, kaže Branko sećajući se da je igračima Ansambla u početku to bilo neobično. Vremenom su prihvatili sve sugestije i shvatili  da time ceo scenski nastup  dobija viši, umetnički kvalitet i standard.

Inače, svu trojicu koreografa veže neizmerna ljubav prema izvornom narodnom stvaralaštvu, igri, muzici, taktovima koji su njen sastavni deo. Svi su tokom studija zaigrali u velikim ansamblima kakvi su “Španac”i “Abrašević” i nosioci su referentnih koreografskih sertifikata. Svima je ista želja da unaprede rad  Ansambla novim igrama i kreografijama iz našeg kraja ali i drugih delova Srbije. Ipak, najdragocenije u ovoj vrsti “kolektiva” je druženje koje u korenu nosi pozitivan duh, vedrinu i radost. Uz druženje tu su nastupi  i putovanja, spoznaja novog i drugačijeg i želja da to nikada ne prestane. Nastupali su na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima u Italiji, Švajcarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, Albaniji i zemljama eks Jugoslavije.

Trenutno su  nezaobilazan su “faktor” kada se organizuju opštinske manifestacije. Prisutni su na svakom najvažnijem programu, uvek tu kada treba zaigrati, razgalti,, razveseliti dušu i pokazati kako se vole i čuvaju kulturno nasleđe i narodna baština. Naravno, i humanist jer njihovi koncerti imaju često upravo taj karakter.

M.C.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

polimlje111

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

avgust 2022
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

11035013
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3080
13356
47433
208594
354041
11035013

Vaš IP: 3.238.225.8
2022-08-19 07:11