PRIČA SA DUVARINA:MINANINA KUĆA

  01 oktobar 2019

Iz Klintonovog potoka levo se ide dalje prema Bjelicama, Ćerpečištu i školi, ali mene privlači desna strana: Minanina kuća! Od mnogih kuća u tom delu Hisardžika, Minanina nije nikad bila prazna...sve dok je Minana bila živa... Dugo je, potom, zjapila onako deprimirajuće, ali se ovih meseci vraća njen stvarni sjaj: da bude mesto okupljanja i sećanja. I ne samo to!

Kad se od Begovog mosta skrene levo, preko Drača, Prosišta i Zaimovića, uskim asfaltnim putem brzo se stigne do – Klintonovog potoka!

Takvo ime mogu dati samo duhom obdareni Barani, kako smo ih zvali davno nekad u školi u kojoj je, medju stotinu i više djaka, postojala jednostavna podela na Malagiće i sve ostale. A njih smo, po delu sela desno od škole, jednostavno zvali - Barani, bez obzira ko gde živi i kakvo prezime nosi...

Otkud pa Klintonov potok u sred Hisaržika?

Kad su, s proleća 1999. godine, počeli vazdušni udari NATO pakta po selektiranim ciljevima na prostoru tadašnje SR Jugoslavije, mnogo sveta, naročito mladjeg, otišlo je „trbuhom za kruhom“, bežeći od razaranja i sve izvesnijeg ozbiljnog sukoba sa zemljama Alijanse i ko zna kojim drugim. Taj se utisak naročito sticao posle večernjeg TV dnevnika i noćnih podela poziva za popunjavanje rezervnih jedinica vojske i policije.

Oni koji su ostali, uprkos svemu pa i lokalnoj propagandi tipa „biće svašta“, „treba bežati“, „ovde nemamo šta da tražimo“, imali su svoju „strategiju“. Ona je glasila: „Čim sirena, a ti trk u potok. Koji potok? Ma onaj kraj kuće. Ali, imaju dva, sa obe strane po jedan? Ma u onaj dublji, u Klintonov, magarče jedan“! Tako su zabrinuti očevi kratko završavali „savetovanja sa evladom, šta da se radi ako baš zapuca“...

Elem, iz Klintonovog potoka levo se ide dalje prema Bjelicama, Ćerpečištu i školi, ali mene vuče desna strana: Minanina kuća!

mmm2 1b

...Niko pouzdano ne zna kako su Duvarine dobile ime, ali su po „duvaru“ u imenu očito u pitanju neke zidine. Tu, na Duvarinama, živela je, u omanjoj, lepo uredjenoj i uvek čistoj kući, naša tetka Minana. Od imena Emina narod je izveo skraćenu verziju Mina, a oni koji su je posebno voleli, dodali su nastavak - Minana!

Minanina kuća je bila uvek puna smeha i dobre atmosfere. Ton su davale tri Minanine ćerke i sin čemu su se, obilato pridruživali stalni gosti: rodbina, komšije iz tada gusto naseljenog dela Hisardžika kao i obližnjih Bjelobaba. Koliko se samo partija „pišpila“, „tablića“, „džandara“, „dvojke lutalice“ ili „magarca“ tu odigralo! A tek kad je odnekud stigla igra „ne ljuti se čoveče“, sijalice u Minaninoj kući su treperile do duboko u noć. No, nije to okupljanje bilo samo radi zabave. U sezoni, tu se rezalo na tone „gube“ – pečurka „vrganj“ , da bude „ekstra klasa“ za Micu i Žika iz Kraljeva, otkupljivače koji su često tu i konačili.

...A onda je Minana otišla u prvi red mezarja na Ravni. Na kuću je „udaren katanac“ pa je nekadašnji društveni život sela zanemeo. Zub vremena i praznine je načinjao ivanjski crep, hrastove grede i bukove rogove, tesane negde po Bjelobabama gde su Djoko, Uroš, Božidar i drugi imali razumevanja za komšije. Na prozorima spuštene zavese paučine. Zimi bi tek po koji trag u snegu pokazao da ima života, makar u okolini. Minanina kuća je tonula u samoći ka zaboravu.

...Pa je, kasnije prilikom podele imovine rahmetli Ferida, Minaninog brata koji je za života kupio tu kuću, doktor Fehmija Feko Fetahović, ugledni ginekolog iz Bara, rekao braći: Ja ću uzeti Minaninu kuću i ono zemlje što joj pripada, vi uzmite ostalo. Bilo je to, zapravo, olakšanje za ostale naslednike nakon zebnje kome će pripasti nepoželjna, oronula Minanina kuća.

mmm2 4

-Dobrom saradnjom sa preduzećem „Jonović gradnja“ za vrlo kratko vreme završena je potpuna rekonstrukcija Minanine kuće. Ništa nismo menjali što se tiče spoljašnjeg izgleda, zadržali smo, uglavnom, i unutrašnji raspored prostorija, sačuvali svaki detalj koji zub vremena nije uništio, a sve je to dobilo novu formu zahvaljujući novim materijalima i tehnikama gradnje, kaže za „Polimlje“ dr Fehmija Fetahović koji od proletos gotovo svaki vikend provodi u Minaninoj kući.

Osim potpuno nove slike Minanine kuće, menja se i ambijent, odnosno namena zemljišta. Vide se ili naziru mnoge ideje sa kojima je on pristupio ovom poslu, a ono što se na prvi pogled nameće su rupe u zemljištu koje, očigledno, pripadaju nečemu sasvim novom za Hisardžik pa i šire područje.

-To su rupe za golf, ja to zovem „golfom na ᾿sardžički način“. Moja ideja je bila da se napravi ogledni teren u Hisardžiku sa tri rupe. Za početak. Evo, ovo je „rupa kod begovače“, ovo „rupa kod adžovog oraha“ a ono „rupa na guvnu“...Iako golf spada medju najmasovnije sportove na svetu, u našoj zemlji i okolini nije baš nešto poznat i popularan. Hisardžik nudi golferima idealni prirodni ambijent. Livade oivičene šumom, šljivici...hladovina koju prave krošnje stabla oraha ili kestena a uz sve to planinski vazduh na idealnih 800 metara nadmorske visine. Samo vam treba torba sa štapovima, loptice, zastavice...i dobra volja. Ono što je „bonus ponuda“ golf terena u Hisardžiku jeste obilje voća, neponovljivi ukus ovdašnjih krušaka, jabuka ili šljiva, priča ushićeno dr Fehmija.

Golf je, zaista, jedan od retkih sportova za koje ne treba nekakva posebna fizička spremnost. Mogu ga igrati i starije osobe i deca a u njemu jednako uživaju i oni slabe fizičke kondicije i oni utrenirani. Zajedničko svima je samo da vole boravak u prirodi.

mmm2 5

-Cilj igranja golfa je, prosto rečeno, da se pomoću štapova golf loptica ubaci u označenu rupu sa što manjim brojem udaraca. Bilo bi sjajno da se broj terena poveća i i da ih bude i u drugim delovima sela. To bi doprinelo da se maksimalno iskoristi prirodni teren sa svim onim preprekama koje doprinose zanimljivosti golfa, da se urede livade, neka vodena prepreka, ako postoji, i slično. A ko će to igrati, ne treba brinuti. Dobar vazduh i prirodna hrana su glavna preporuka, kaže on.

Ono o čemu dr Fehmija ne priča jeste novi život Minanine kuće. Nema dana da se neko ne nakašlje pred njenim vratima i onako, po naški, iz radoznalosti ne proviri šta se krije ispod uredjenog šadrvana, odakle dolazi voda, što je ono „porubio“ onako onu šljivu i zakovao n᾿ake strelice...

...Obasjana svetlom Minanina kuća blista i noću. Ne čuje se smeh kao nekada, ali ništa nije kao nekada. Pita gužvara zamiriše vikendom sa Duvarina, iznesu se ležaljke, pribor za golf, „obigra“ se mnogo puta oko imanja ciljajući rupe za golf...I uživa u lepoti prirode, ambijentu, pogledu na Mileševu i Mileševac, džamiju staru bar 400 godina sa ručno prepisanim Kur᾿anom, kesten baštu i mnoge druge retkosti.

M.M.Mutabžija

ANTRFILE 1

-Ova sinija me je, zapravo, dovukla ovamo. Bila je mesto porodičnog okupljanja. Koliko je preko nje prošlo pite, graha, kačamaka, sutlijaša, ekšijaša...

mmm2 2

Okupljeni oko sinije, nas petoro dece, dobijali smo retko pohvale; mnogo češće smo bili kritikovani za učinjeno dok bi, pognutih glava, zurili u godove na njenoj površini. Nageta na jednu stranu, nudila je više činije ili više rastopljenog kajmaka u kačamaku onima koji su sedeli na toj strani. Na toj siniji se razvijala jufka za pitu, pripremala zimnica, na njoj se polagao test za domaćice. Bila je deo našeg odrastanja i vaspitavanja. Našao sam je, sačuvao i zaštitio i oko nje se sad okupljaju sazrela Feridova i Ismijina deca i deca i unuci njihove dece, priča Fehmija.

M.

                                                                                                                    ***

 

„Minanina kuća“ je poslednja reportaža Muharema Mutabdžije u statusu aktivnog novinara Lista „Polimlje“. Posle 40 godina i 5 dana radnog staža, od 1. oktobra Muharem Mutabdžija je „kandidat za penzionera“!

   

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Srećni praznici

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6735675
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1472
2838
38021
125598
186060
6735675

Vaš IP: 3.236.118.225
2021-05-16 11:56