donacija

Прича из Кучина:ТЕШКО ЈЕ НА СЕЛУ КАД СИ СТАР

  12 jun 2021

“Прошла сам од Трста до Ђевђелије и од Суботице до мора. За оно време скромно уживала. Живот је онакав, како ко умије да га користи “, каже Ранисава Ратковић из села Кучин.

Савремени ритам живота, миграције и промена породичне структуре довеле су до све веће изолације старијих особа у сеоским подручијима. Лоша инфраструктура, недостатак јавног превоза и мале пензије отежали су остваривање здравствене заштите за оне са нарушеним здрављем. Са друге стране, сеоски живот углавном их је оставио ван институционалног система за помоћ и подршку старијој популацији, па се ослањају на помоћ породице, која је често одселила у потрази за егзистенцијом, и комшија који због послова око својих домаћинстава ретко нађу времена. Изнад свега мучи их усамљеност.

У селу Кучин посетили смо брачни пар Ратковић.

Пред кућом нас дочека старина Добрисав. Овај седамдесетосмогодишњак свој радни век је провео на железници. Радио је на одржавању пруге, углавном на станици Бистрица. Некадашње радно место може видети, са падина Побијеника, кроз прозор продичне куће. Радио је мало на грађевини, у “Мостоградњи“ и предузћу “Рад“. Пензију стекао, како каже, након 32 године пешачења “свакодневно десетак километара низа страну и исто толико навише за први чек од 9 хиљада, ал' ето дочека и 20 хиљада“.

У кући нас прими супруга Ранисава, тешко покретна, јер је оперисала кук и кичму, али са речима добродошлице и тоном у гласу као да је пред нас устала да нам уступи место. Нуди нас кафом и соком, колачем од малине, а Добрисав, њена, већ пету годину, десна рука, и сам тежак срчани болесник, бира тањире и сервисе за госте који их, како нам рекоше, све ређе посећују.

“Прошле године сам планирала да направим фешту за 50 година брака и 70 година живота, па да окупим породицу и комшије, али болест није попустила и одустадох“, каже уз осмех Ранисава Ратковић, мајка три кћерке и бака четворо унучади.

Некад је водила рачуна о кући и имању док је Добрисав радио. Њен сир и кајмак су, каже, хвалили многи у Пријепољу, Прибоју и Београду.

“И у време санкција добро се живело на селу. Град је трпео. Може и данас ко је у снази да ради. Имали смо три краве, а сад тек пар кокошака и мало воћки. Старост и болест . Паркинсон. Не могу више да стварам и радим, а навикла сам и то ме мори“, каже бака Ранисава која је бавећи се пољопривредом зарадила скромну пензију од 11 хиљада динара.

Највише троше на храну, лекове и превоз до лекара. За такси до Пријепоља и назад 2000 динара. За лекарске контроле до Ужица. Операције у Београду.

“Шаљу ме да вадим налазе у приватним лабораторијама, да се прегледам у приватним ординацијама. Уместо да ме оперише, он ми препише таблете против болова. Вели – баба ја оперишем туморе не могу твоју цисту. Хоће паре, то би пред Титом смела рећи. Вратили ме са контроле у Ужицу само до моста. Каже не може у Кучин да не штети кола. Добро, рекох, вози ме пред болницу да овако непокретна протествујем. Нашли су ауто и одвезли ме кући. Кад си стар и болестан ретко ко да те погледа“, каже Ранисава Ратковић.

Нису се вакцинисали. Долазила је Хитна помоћ да је пелцује, али због упалних процеса нису смели. Добрисав се пријавио за вакцинацију. Заказан му термин за петак, а редовна лекарска контрола оперисаног срца и плућа за понедељак. Мислио да о једном трошку обави, али није могло. Одбила га и Хитна помоћ кад је долазила. Отићи ће каже заједно, кад се баки смири упала.

Две кћери удате у Херцег Новом и Ужицу, имају своје бриге и сналазе се. Једна ћерка болесна, о њој води рачуна син. Вози у Београду и шаље новац. Унука је радила на приморју, али сад нема туризма, па је уз мајку у Ужицу. Друга школује двоје деце. Факултет и средња школа. Дођу једном годишње. Трећа, у Пријепољу ради и плаћа стан.

“Дође кад год може. Мучи се код приватника за мале паре. Два пута седмично посети нас комшиница Мартина, донесе млеко и поспреми мало по кући. Албанка је, удала се у Кучин пре 12 година. Педантна, паметна и радна жена. Води рачуна о домаћинству, мужу, двоје деце и свекрви. Стигне и код мене да мало поразговарамо. Да сам у граду била би ближе кћери. Могла би можда и геронтодомаћицу добити, а овако самоћа и болест психички ме ломе“, каже старица која се креће помоћу шеталице, углавном по кући. Стрмина и лош макадам не дозвољававају јој да изађе даље од мале терасе.     

Добрисав је, док је радио, покушао да добије неку собицу у железничким баракама у Залугу, али није успео.

“А ниси умео“, исправља га бака, “ко умије њему двије“.

“Дошло неко лудо време кад добар и поштен пропадају. Некад се живело у великим породицама. Није било куће да бар једно није радило у фирми. Сад из Кучина само један човек има посао. Окупљало се и помагало. Старијима је исказивана пажња и имали су сигурност. Данас су села пуста. Млади се расули за егзистенцијом, а и то је само преживљавање. Тешко се живи на селу кад си стар“, каже деда Добрисав и присети се дана кад је био у пуној снази.

“Кад нам се родила најмлађа ћерка била је несташица детерџента. Чух од колеге да га има у Словенији па се запутим возом у Љубљану. Међутим, не нађем ни у тамошњим робним кућама, него тек у Крању. После три дана донесем шест врећа “Факса“ у Кучин да би било за прање пелена. Чини ми се било ми ко да сам отишао у продавницу у Пријепоље. А сад... Ех сад.“

Путовали су он и Ранисава крајем седамдесетих и почетком осамдесетих широм ондашње земље. Све пругом на железничарску повластицу.

“Жао ми је жена које нису проживеле. Мени су женска деца, хаирли. Прошла сам од Трста до Ђевђелије и од Суботице до мора. Водио ме Бобан железницом, па сам и видела и купила. За оно време скромно уживала. А ево има жена што се нису за цео живот од краве и штале одмакле. Живот је онакав, како ко умије да га користи“, закључује Ранисава Ратковић.

А.Р.

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

jul 2021
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

7397385
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
16423
15882
73645
298977
254528
7397385

Vaš IP: 35.172.136.29
2021-07-31 20:27