donacija

ДАТУМИ: „САНЏАК“ У ПРИЈЕПОЉУ

  01 februar 2023

1.фебруара 1932.године изашао је први број „Санџака“, првих новина које су почеле да излазе на овим просторима. И док су се многе новине „угасиле“, „Полимље“ је наставило традицију и још држи високо светиљку и осветљава и даље све оно што је вредно али и све оно што би да се скрије од јавности. То је у околностима у којима живимо прави подвиг

Није „Полимље“ дозволило да буде тек „носталгично присећање“ и музејски примерак. Још се стварност и свакодневица одражавају веродостојно на његовим страницама да би једном постали део историје овога града. „Полимље“ је бележило и бележи и она чувена реченица:“Што није било у новинама, није се ни догодило“ добија своје пуно значење јер је мало тога остало записаног о овом граду . Али од те 1932. до данас, новине су те на основу којих се може писати историја града, његових људи, навика, обичаја, нада, заблуда, визија, настајања и нестајања. Само на основу тих записа могу се реконструисати ваљано и веродостојно периоди овога града и ове средине али и друштва у целини.

Зато је респект најмање што заслужује.

У времену када је у овим крајевима  писмених било једва, кад су се на прсте могли набројати државни службеници и учитељи, кад су се вести преносиле хаберима, у Пријепољу је те 1932.године било снаге, па и интелектуалног капацитета да се покрену новине. Учинио је то храбри Миливоје Жугић, свакако уз подршку оних који су видели далеко, чије мисли, мисије и визије нису заустављале тарабе, ни дебело блато крај плотова. Није било, а није ни сада лако имати храбрости и писати, имати визију али и одговорност. Беше то онда беспутни вилајет Ђуре Звјероте, онај вилајет у коме је „камење везано, а пашчад пуштена“. По пашчадима би се рекло да се много није променило. У мрачним временима слово и реч. У тешким временима слово и реч. У радости слово и реч. У тугама слово и реч.А кад би га покушали уловити, господин Жугић би своје новине бранио мењајући само име. Може и „Нови Санџак“, може и „Рашка“. Само је важно да траје. Да новине излазе. Као сведок времена. Као траг у времену. И о времену.  Речи и слова. Шта, уосталом, остаје осим речи и слова?!  Зар није мудровање овдашње стало у речено да се „човек држи за реч, а во за рогове“?

„Полимље“ је од „Санџака“ научило да припада свима, а највише читаоцима. Упорним, баш као што упорно опстаје и „Полимље“ и у условима који изврћу руглу и саму суштину професије и јавне речи. Они ненавикнути на слово и реч олако пређу преко тога. Они други „сахрањују“ одавно „штампану реч“ и „штампане медије“. Ти би да ламентирају. Но, некрофилија је болест. Али  кад због недостатка знања, не маре за традицију и не препознају вредности,  они који би требало да истичу такве вредности као симболе овога града, наслеђе са којим се може „пред свијет“, а један од сибола су новине и „Полимље“, то је онда скоројевићка ћифтинска, паланачка ускогрудост.  Не ретко то је и она  паланачка злоба  и пакост збратимљена са недостатком просвећености. Скоројевићи се никад не осврћу јер могу видети само себе и оно око себе пошто за њих постоји време мерено само њиховим аршином.

 Име и традицију тешко је узети. Тешко је и затворити очи пред чињеницама. Све је то остало записано. Где? Па од „Санџака“ до „Полимља“. А то је 91 година.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

polimlje 300x500 pix Recovered

Baner oglasavanje

Novogodišnje čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

mart 2023
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

12647694
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
8391
4695
30218
130711
151784
12647694

Vaš IP: 34.232.62.64
2023-03-24 17:32