ВЛАДИМИР БАБИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ПРИЈЕПОЉЕ: ДОЧЕКАО МЕ ЈЕ ПОТПУНИ КОЛАПС

  02 januar 2021

„ Грађани чекају, министарства чекају, а ми немамо ни једног пројекта којим би конкурисали било где за било шта. То је потпуно реална ситуација“.

Година која остаје иза нас свакако је једна од најтежих и најзахтевнијих у овом веку, не само за најодговорније, који су морали да доносе важне одлуке, већ и за све грађане којима је наметнут потпуно нови начин живота и поступања у свакодневици. Све је то последица пандемије на глобалном нивоу која је променила устаљене навике и правила. У једном таквом амбијенту, пуном неизвесности и фрустрација, одржани су локални и парламентарни избори. Пријепоље је добило нову коалициону власт, која је формирана у августу и од тада очи јавности, односно грађана Пријепоља окренуте су према раду и активностима новоизабраног општинског руководства. Изазова је на претек, нерешених проблема али и нових не мањка, тако да је врло тешко у једном разговору све споменути што би дало јасну слику о енергичним потезима који значе и промене на прилично апатичној пријепољској животној сцени. „Година је баш била тешка“, реченица је са којом смо почели разговор са председником општине Владимиром Бабићем. Како би изгледао осврт на 2020.годину?

-Суочили су се људи, пре свега, са страхом за голи живот. Потом су страховали од отпуштања и губитка посла због тешких услова привређивања. Поремећен је свакодневни ритам, неке навике, доведени су у питање и планови за будућност. У таквој години било је тешко припремити, односно организовати и осмислити кампању за изборе и понудити људима нешто ново, неку нову визију која ће им вратити наду. У СНС су дошли нови људи, скрајнути су из дешавања они пријашњи, тако да смо добили и нову прилику и мислим да смо је на најбољи начин искористили. Да је то тако, говори и чињеница да су нам људи поверовали, дали шансу. То је велика одговорност јер смо ми у кампањи обишли сва насељена места, разговарали са људима о свим њиховим проблемима, скенирали стање. Тако знамо где шта грађани конкретно желе да им се реши и с каквим се тешкоћама суочавају.

Шта су показали резултати избора?

-Показали су да је кампања била добро осмишљена, иако нисмо имали подршку од неких чланова наше партије. У редовима коалиционог партнера који је био са нама на изборној листи долазило је до негативне кампање, несугласица, па чак и афера али смо успели и то да изнесемо и обезбедимо могућност да формирамо власт као листа која је добила највише гласова. Свесни смо били свих проблема и да су очи грађана упрте у нас, да чекају да виде којом ћемо брзином решавати неке од највећих проблема за ову општину. То је пре свих депонија у Стањевинама, али и пси луталице, ниско напонска мрежа која је у лошем стању, инфраструктурни проблеми али и затвореност и недодирљивост власти. То је све морало да се промени, да се делује без одлагања и тако смо и кренули. Да решавамо одмах највеће проблеме. Избори су показали да су људи били спремни за промене и да нису подржавали постојеће стање. Није онда имало шта да се чека.

Преузимање власти је и преузимање одговорности. Шта је било најтеже на почетку?

-Најтеже је било што при самом уласку у зграду није било никога из претходне власти ко би нас упутио у стање у коме затичемо општину. То је био не само основни ред него и обавеза. Но, врло брзо смо и сами сазнали за неке озбиљне пробеме са извођењем радова на путу за Сељашницу, за уједе паса због којих се из буџета општине одливало сто милиона динара, а све у недостатку јавног правобраниоца. Неодговорно понашање чиновника и руководилаца појединих одељења Општинске управе довело је до недостатка контроле, па могло би се рећи да је узимао ко је хтео и у износима“по жељи“. Закочене су биле све инвестиције због извођача радова који су незадовољни резултатима тендера, користили право жалбе и отезали поступак јавне набавке, а радови су извођени, такође би се могло рећи како је ко хтео и желео, без контроле. Блокиран је Спортски савез, настали су огромни проблеми које није лако ни „распетљати“. Схватили смо да наши грађани не верују службама које требају да су им на услузи, а службе опет, не верују руководству, не верују челницима општине. И тако у круг. То је оно са чиме сам се конкретно суочио у протеклих стотинак дана колико сам председник општине. Уз то и Јавни тужилац специјалног одељења из Краљева почео је са привођењем и саслушавањем свих, па и запослених у Општинској управи, не заборавимо и велики број заражених службеника корона вирусом. Рекао бих да ме је дочекао тотални колапс, а обавезе не могу да стоје. Све мора да се решава сваког сата у дану. Грађани чекају, министарства чекају, а ми немамо ни једног пројекта којим би конкурисали било где за било шта. То је ситуација али потпуно реална. Без „украсних“ речи или жеље да се „кука“.

И како сте одредили приоритете, како сте кренули са својим сарадницима, јер свакако Ви као први човек извршне власти дајете импулс?

-Морало се прво успоставити поверење грађана у службе, а служби у руководство општине јер је важно да систем функционише. То је значило успоставити дисциплину и одговорност за преузете обавезе и радње у оквиру посла сваког од нас и сваког службеника. Успели смо. Захваљујући великој подршци Владе Србије да затворимо Стањевине, да обезбедимо привремено решење и да изградња Регионалне трансфер станице постане реалност. Имамо средства, прикупља се сва потребна документација и радови треба да почну. То је велики помак, можда и највећи у последњих неколико година јер тиме решавамо вишедеценијски проблем наше општина. То, свакако, неће бити лако, а ни брзо како би ми сви желели али све се покренуло. Врло нам је важно и да нестану све дивље депоније у овој општини, да људи схвате да морају да дају и лични допринос да би се превазишло ово катастрофално еколошко стање и однос према животној средини. Врло је било важно и да почну грађевински радови који су били планирани, да „откочимо“ те послове у договору са извођачима. Успели смо тако за ових сто дана да урадимо више путних праваца него можда за две-три године што се радило. Надам се да ће ова пракса бити настављена. Нисмо планирали, и не поносимо се али кад се показало да је нужно, заиста сам задовољан што смо тако брзо реаговали и уредили ковид амбуланту обезбедивши без проблема средства и тако створили услове за пацијенте, уз сарадњу са Здравственим центром Ужице. Успоставили смо сарадњу са министарствима и наишли смо заиста на велико разумевање и спремност на сарадњу али и ми морамо понудити пројекте. Како? Па, тако што ћемо их припремити. Наш озбиљан проблем јесте суфицит. Ми у буџету имамо 300 милиона динара које не можемо да инвестирамо јер немамо пројеката, немамо решене имовинско-правне односе. То стање траје годинама. Морамо све покренути.

Ви сте бирали сараднике, тим са скојим ћете радити, наравно у складу са кадровским понудама и коалиционих партнера. Добар тим је најважнији за резултате извршне власти. Како Вам се чини овако на почетку тај тим?

-Мислим да су људи спремни да раде, верујем да сам окружен људима који воле Пријепоље, којима је стало да се промене неки услови за живот и рад како би могли боље афирмисати општину, њене потенцијале и тиме отворити пут инвестицијама, запошљавању, туристичким посетама. Мени је важно само да то буду људи који опште добро стављају изнад личних интереса, који могу да обнове неке контакте са људима који су отишли из Пријепоља али који воле свој град и који су спремни да помогну, да препоруче, да упуте. Ја желим да овај тим чине људи који дају свој максимум али важно је да тај максимум долази од оних који пре свега знају да раде.

Година која је пред нама неће бити година мањих искушења. Свакако ће захтевати велике напоре, одговорност, фокусираност, јер ће, осим старих, за очекивати је, донети и неке нове пробеме и изазове. Шта Ви очекујете у 2021.години?

-Пре свега добро здравље и да буде година без корона вируса. Очекујем да имамо пројекте и да као људи на власти дамо максимум. Очекујем да допринесемо бољем амбијенту како би се привреда покренула, да живимо у чистијем па и лепшем, негованијем граду. Очекујем да ће све то допринети да људи не буду забринути, да будемо сви безбрижнији, а много ће томе допринети ако имамо поверење једни у друге. Очекујем да се мењају навике, да се неки људи врате овде али је можда још важније да не одлазе. То ће се догодити ако у многим областима стање буде стабилније јер то даје људима наду да могу започети посао, да виде шансе у свом граду, да могу овде планирати породицу. Ми имамо школе, вртиће али је важно имати и квалитетне људе у институцијама које су битне за квалитетан живот људи.

Да ли ће доћи до промене у Општинском већу јер промена Статута општине, која је усвојена на Ваш предлог, омогућава да проширите број сарадника, односно чланова извршне власти?

-Имам намеру да дам шансу неким људима добре воље који би желели да дају свој допринос нашем раду, да својим идејама помогну. Приликом планирања буџета за 2021.годину ми смо консултовали и опозицију, определили смо средства и оним срединама које су они предложили , односно које су и на изборима дале свој глас сада опозиционим партијама.

Има ли неких планова са којима улазите у 2021.годину?

-Па, мислим да могу најавити реализацију великог пројекта „Србијавода“, а то је изградња обалоутврде у Бродареву и у Залугу од Бандучке чесме до Љупче. Постоји могућност да се радови прошире и на Стањевине, како би се водоток заштитио.

Не спомињете изградњу гараже нити јавног паркинга иако је то годинама био један од приоритета због великог саобраћајног хаоса у граду изазваног недостатком паркинг места?

-Имамо подршку струке али морамо понудити локацију. Имамо две али ни једна не задовољава потребе. Свакако да проблем морамо решавати и чини се да је до сада најбољи предлог везан за локацију Пијаца. То ћемо решавати кроз приватно-јавно партнерство. Али саобраћајна слика града свакако мора да се измени и култивише. Ту нема дилема. Наћи ћемо начин.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

mart 2021
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6265427
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2448
4438
2448
34069
157226
6265427

Vaš IP: 3.231.166.56
2021-03-08 14:21