Скупштина општине:" ХИТНО" ПОСЛЕ ОСАМ МЕСЕЦИ

  26 april 2021

Ана Пејовић, директорица филијале НСЗ, која је била један од два кандидата који су се јавили на конкурс који је расписан још у мају прошле године, а Комисија мишљење доставила још у септембру Општинском већу, постављена за Општинског правобраниоца тек 26.априла, иако је у међувремену Високи савет судства подржао њену кандидатиру за судију Основног суда.

Зашто је било потребно сазвати хитну седницу Скупштине општине, само дванаест дана пошто је завршено претходно заседање које је имало седам тачака дневног реда, како би се поставио Општински правобранилац, иако је исти кандидат задовољио услове конкурса и у септембру прошле године? Образложење су дали председник Скупштине општине Изудин Шантић и председник општине Владимир Бабић, обојица нагласивши да је то било „неопходно“ јер је реч о „важном питању“ и „важној функцији“, да је „истекао шестомесечни уговор са адвокатом да заступа интересе општине у судским споровима“, а да се „нико није јавио на нови јавни позив“. То би требало да значи да је тек пошто се нико од адвоката није јавио да „премости“ ову тешко објашњиву ситуацију, одлучено да „по хитном поступку“, дипломирана правница Ана Пејовић, која је још увек на функцији директорице Филијале Националн службе за запошљавање, буде постављена, иако је у међувремену, док се чекала“опција“, она конкурисала и за место судије у Основном суду у Пријепољу, добила подршку Високог савета судства и за који дан треба да буде изабрана на седници Народне скупштине.

Ову парадоксалну, па рекли би и без преседана ситуацију, с обзиром на важност коју има Општински правобранилац јер штити интересе општине, њену имовину и буџетска средства, заступајући је пред судовима у свим споровима, често вишемилионским, па и оним где се појављују и директни и индиректни корисници буџета, тешко је било објаснити и „учесницима“ у „вршењу“ власти. Они су, пак, имали само речи хвале за способности и квалитете кандидата који, до сада, од маја, односно септембра када је Комисија потврдила да оба кандидата (а други је М.Ћубић који је прво именован за в.д.а недавно и изабран за начелника Општинске управе) није, ето, постављен, а то је учињено „по хитном поступку“. У краткој расправи, ипак, неки су били нешто (само)критичнији. Одборник С. Хајдаревић(СПП) је, уз све похвале за кандидата, нагласио да је Општински правобранилац због важности функције, требало да буде предложен још на првој радној седници Општинског већа и да је недопустиво што то није учињено обзиром да је конкурс расписан пре годину дана. И З.Садовић(ДПС) је слично протумачио ситуацију питајући се зашто Општинско веће није у септембру проследило предлог пошто је Ана Пејовић остала као једини кандидат, већ је ангажован адвокат што је и иначе спорна одлука.

С.Кијановић(СПС), заменик председника Скупштине општине је рекао да се мора поставити на жалост „тужно питање:шта се чекало пола године“ јер иако је кандидат „добродошао“ сви, како је нагласио Кијановић „знамо, баш као и предлагач да Ана Пејовић неће бити Општински правобранилац“, па је још питао „зашто је извршна власт дала себи луксуз да пола године не бира кандидата“? Он је то назвао „катастрофалним стањем“ и резулатом „лошег рада“. Кијановић је предочио да је и после усвајања одлуке о постављењу Ане Пејовић за Општинског правобраниоца потребно да прође осам дана да би ступила на функцију, а очекује се седница Народне скупштине Србије на којој ће готово сигурно она бити изабрана за судију, те је тако пред нама расписивање новог конкурса за Општинског правобраниоца, што ће за још шест месеци пролонгирати стање у коме Пријепоље, односно општина нема законом предвиђеног заступника њених интереса пред судовима

Индира Хаџагић

АНТРФИЛЕ

ОДБОРНИК СДА ОДБИО ДА ПРИСУСТВУЈЕ СЕДНИЦИ

Како је наглашено у саопштењу СДА Санџака, огранак у Пријепољу, Едиб Кајевић, који је тренутно и једини одборник опозиције, није присуствовао седници јер ова странка сматра да је реч о „обичној фарси са циљем да се за Општинског правобраниоца бира лице које сигурно неће обављати ову одговорну функцију, те да је управо овај одборник на седницама Скупштине општине покретао питање избора правобраниоца, тражећи одговор зашто се кандидат који испуњава услове не постави, односно колико све то општину кошта током протеклих месеци. Зато, наглашено је у саопштењу, СДА не жели да даје „легитимитет оваквој седници“ и да буде „део представе“.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

7002191
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
12869
12455
59612
158311
233803
7002191

Vaš IP: 3.236.214.224
2021-06-19 23:28