donacija

Седница Општинског већа: СВИ ХОЋЕ (ЈОШ) ПАРА

  26 avgust 2021

Од надлежног министарства обезбеђено 3 милиона и 800 хиљада за санацију мини депонија, а из општинског буџета за ове намене још милион и 600 хиљада динара. Број „дивљих“ се и даље повећава.Субвенције  од 13 милиона динара за механизацију добиће 196 пољопривредника. Захтеви за додатна средства пристижу у несмањеном броју али чланови Општинског већа подсећају  на ребаланс и на ставке које су морале да „трпе“. Индиректни корисници нека се „снађу“ међу својим буџетима.  И даље се не поштују епидемиолошке мере Кризног штаба  Владе Србије на овим седницама.

Чинило се да ће седница Општинског већа протећи у нешто повишенијим тоновима него обично и неслагањима и ограђивањима појединих чланова  по неким тачкама дневног реда, али све је стало „у мању“ што би народ рекао.

Најбитније је да је Министарство за заштиту животне средине  определило 3 милиона и 800 хиљада за санацију мини депонија, уз учешће општине од милион и 600 хиљада динара. Како је истакла Д.Бајић, евидентирано је на подручју ове општине преко стотину мини депонија, али се у сарадњи са представницима месних заједница аплицирало за санацију 42 депоније. Но, према одобреним средствима  могуће је санирати  29. Како? Сви су су се сложили да је потребна већа контрола локација које буду саниране, ангажовање комуналне инспекције и нове мере које би дале резултате јер, мишљења су, да се не може дозволити да уместо Стањевина почну да ничу свуда „мини Стањевине“.  ЈКП“Лим“ пак има низ проблема са којима се суочава, јер  треба да обезбеди средства за започете радове на замени дотрајалог цевовода у Котањској, да се реши питање неких ургентних канализационих проблема, као што је оно у Граховишту у Бродареву, да се изнађе  додатно пара како би се набавила нова смећара. Све то зато што је ребалансом смањена ставка намењена управо овом предузећу. За разлику од комуналног које грца под проблемима, а чланови Општинског већа су јединствени у оцени да се не може никако бити задовољно са комуналном облашћу и да се морају предузети неке ригорозније и конкретније мере, ни једном индиректном кориснику нису смањена намењена буџетска средства за ову годину, те су упућени да све своје накнадне потребе сервисирају из прихода које су планирали за ову годину, балансирајући  у границама сопственог буџета. Јер, и буџетска резерва хоће да се истањи. Стигли и рачуну за „репрезентацију“ које ваља и одавде подмиривати. При томе, како је само натукнуто, стижу и даље пресуде на штету општине у судским поступцима које односе месечно и по неколико милиона динара.

Све похвале упућене су због успешног конкурса за доделу субвенција пољопривредницима. Тако ће 13 милиона динара  бити распоређено на 196 пољопривредника за набавку механизације. Очекује се још један конкурс из ове области.

На данашњој седници Д. Бајић је именована за координатора који ће одабрати тим за спровођење пројекта на адаптацији Парка Народних хероја. Вредност пројектом планираних радова је преко 100 милиона динара, Министарство за трговину, туризам и телекомуникације је одобрило  37 милиона динара, уз учешће пријепољске општине које износи 2 милиона динара. Како је нагласио председник општине Владимир Бабић врло ће бити важно да се истакну приоритети по фазама на реализацији овог пројекта која мора бити спроведена беспрекорно јер је реч о великим средставима. Неки су имали дилему зашто је баш одабран  Парк хероја  и његова адаптација али је заменик председника општине у оставци Е. Хоџић навео да је овај парк „препознат“ као значајан за унапређење туристичке понуде Пријепоља.

Свакако је битно истаћи и да су урађени правилници по којима ће се ангажовати геронтодомаћице, односно пратиоци у настави. За помоћ у кући социјално угроженим особама један сат ће се плаћати 82 динара.

Грађане очекује расписивање јавног позива за учествовање у спровођењу мера енергетске санације, односно да обезбеде повољније услове за санацију зграда, кућа и станова у циљу енергетске уштеде.  Познато је и свих осам привредних субјеката који  ће радити на овим пословима.

За наставак ове седнице, која је проширена допунама, предвиђена је свеобухватна расправа о стању јавне хигијене и комуналним питањима јер је процењено да више нема простора  за разне изговоре зашто су грађани незадовољни. Како је Бабић истакао време је да се нешто темељно промени или да се промене они који нису у стању да решавају проблеме у оквирима својих компетенција и надлежности. Или да руководство поднесе оставку.

Осим две новинарке, нико од присутних на седници, упркос упозорењу, није поштовао епидемиолошке мере Кризног штаба које су на снази у целој држави, а које су обавезне у затвореном простору.  Нема средства за дезинфекцију, нема растојања од метар и по међу присутнима, нити неко носи обавезну маску.  

И.Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

septembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

Broj poseta sajta

7911087
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5113
13014
44593
164600
348118
7911087

Vaš IP: 44.192.254.246
2021-09-17 21:27