donacija

Почела девета седница Скупштине општине: БИЋЕ ПУТЕВА, АЛ КАДА ЋЕ...

  05 oktobar 2021

Исти проблем због кога већ годинама не могу да се реализују радови на путној инфраструктури и ове године  је блокирао 80 милиона буџетских динара. Одлука о куповини земљишта за будућу спортску салу при  школи у Ивању, мораће поново да се донесе, чим се цена „усклади“. Може почети да се ради План детаљне регулације корита Милешевке са делом заштићене околине манастира.

На почетку девете седнице Скупштине општине, у понедељак, 4.октобра,  председник И.Шантић је обавестио одборнике , да је заменик председника општине Есад Хоџић поднео оставку на ту функцију, те да је председник општине у обавези да на наредној скупштинској седници предложи новог кандидата. Одмах после тога, одборник З.Садовић (ДПС) је затражио да се ово заседање одложи јер не присуствују ни председник општине, ни његов заменик. Председавајући је објаснио да то и није њихова обавеза, већ да се они „позивају“ на седницу. Такво образложење нису прихватили одборници  ДПС, па су напустили седницу.

Допуне дневног реда, које су прихваћене, опет су биле од Општинског већа и  односиле су се на поновно стављање на дневни ред разрешење директорице Библиотеке, чији четворогодишњи мандат тече и именовање вршиоца дужности, као и расписивање јавног конкурса  за именовање директора ЈКП“Лим“. Одборник Е.Кајевић (СДА) још једном је упозорио да се као „допуна дневног реда“ пред одборнике и даље стављају врло важна питање и то без пратећих писаних образложења, а овога пута као и претходног, када је та тачка скинута са дневног реда, нема ни имена вршиоца дужности како би се могло дискутовати о кандидату за директора Библиотеке. Председавајући је образложио да ће  управо због тога, ова седница бити из два дела, односно о првих осам тачака ће бити расправа и гласања, а онда ће наставак уследити кад се ваљано припреми материјал за допунске предлоге.

244168964 414231170422277 9029304740069165442 n

И би тако.

Одлуком одборника  почеће израда Плана детаљне регулације за корито Милешевке и дела заштићене околине  манастира Милешева.Ово је важан плански документ који ће омогућити да се дефинише имовина општине и шта ће се моћи градити, да се заштити река и природно добро које је већ увелико нападнуто, да се заштити пут изградњом обалоутврде од Болнице до Непека. До Милешева биће изграђена пешачка и бициклистичка стаза, стећи ће се услови за коначну изградњу вртића о чему се прича целу деценију, решиће се питање водовода и канализације за „сателитска“ односно дивља насеља саобе стране реке. И оно што је, такође битно, омогућиће се изградња савремене саобраћајнице која ће спојити Милешево са магистралом.  Тако је коначно донета одлука о изради овог планског документа, што је тада најављивано још пре скоро три године као један од приоритета када је реч о финансијској подршци државе. Свакако, како истакоше одборници, ово ће допринети развоју туризма. 

Донета је одлука да се коначно, у складу са законским актима, искњижи градски стадион и његови објекти  из пословних књига према којима су се водили на Спортски савез још из времена када је био индиректни корисник буџетских средстава, Међутим, то је престао по закону да буде пре безмало 8 година, али до сада, није предузиман корак да се овај објекат књижи у пословне књиге оснивача, а то је општина Пријепоље. Тај „пропуст“ свакако ће се „исправити“ али ће се отворити много питања везаних за улагање у одржавање овог али и других спортских објеката који су у власништву општине. Тако ће се решити и питање ко и под којим условима може давати школске сале на коришћење спортским клубовима. Вредност, иначе, стадиона и претећих објеката је 312 милиона и 680 хиљада динара. Шта ће се „играти“ на стадиону и под којим условима, и о томе ће ускоро морати да се доноси одлука. Но, ова одлука је само једна у низу које ваља донети кад је реч о „убрзаном“ укњижавању општинске имовине, што је ова локална самоуправа и њене службе  требало да почну још пре скоро целе деценије. Тако ће морати да се коначно укњиже све парцеле чији је корисник општина односно месне заједнице, односно предузећа чији је оснивач локална самоуправа.  Мораће да постоји евиденција свих непокретности, а до сада је, по речима начелника Општинске управе М.Ћубића, евидентирано 140 јединица (путева),а за 750 су послати подаци. Тек кад се овај огромни посао заврши, општина ће моћи заиста да управља сопственом имовином.

На први поглед „нејасна“ тачка дневног реда насловљена као „стављање ван снаге одлуке о прибављању непосредном погодбом неизграђеног грађевинског земљишта у јавну својину општине Пријепоље од 26.фебруара ове године“  појашњење је добила на седници. Наиме, реч је о одлуци да се спортска сала при школи у Ивању не гради на локацији која је раније планирана, већ оној која је ближа школи, како је то предложило садашње општинско руководство. У фебруару је донета одлука да се купи то земљиште, обављене су извесне правне радње, које је у име општине требало да уради именовани адвокат, али показало се да то неће моћи законски јер је потребно мишљење Општинског правобраниоца. Међутим, уместо да Општинско веће у циљу заштите јавног интереса одмах по завршетку конкурса за ово веома важно место, предложи кандида  како би Скупштина општине донела  одлуку о именовању, то није учинио ни претходни састав (правдајући се ванредном ситуацијом због епидемиолошких мера, а потом и изборима), али ни  нови састав, који је уместо предлога кандидата, одабрао да општинске и јавне интересе  заступа привремено адвокат. Тек у априлу изабран је „по хитном поступку“ Општински правобранилац,  иако је изабрани кандидат конкурисао још  у мају прошле године. И када је Општински правобранилац погледао све радње везане за „откуп земљишта“ у Ивању, није дао сагласност, како је речено из „формално-правних процедуралних разлога“.  Тако ни уговор није могао бити потисан јер Јавни бележник без сагласности Општинског правобраниоца не потписује овакве уговоре. Ипак, да није реч о толико „формалним питањима“ указали су неки одборници (С.Хајдаревић и Е.Кајевић) који су предочили да је реч о цени земљишта које је општина требало да купи од власника за изградњу спортске сале, а та цена  није у складу са оном ценом коју прихвата Министарство финансија, односно већа је него што  је то тржишна вредност према пореској управи. Паметном доста. Оно што је битно је да ће се градити спортска сала за потребе школе од 194 ученика, чим се „отклоне“ формално-правне недоречености, јер инвеститор, Канцеларија за јавна улагања Владе Србије, неће повући средства. Неки одборници су ипак инсистирали да се изгубило доста времена пошто је направљен „правни вакуум“ који није био потребан. Чак је тражено да се достави  информација које је све предмете општине  у судским поступцима заступао привремени адвокат и какав је епилог по општину.

О остваривању буџета за првих шест месеци ове године није било много расправе. Приход буџета се остварује скоро према плану,  са 46 одсто, али са расходима није тако. У процентима је реч о свега 26 одсто. Да се нису сервисирале плате и трошкови корисника... Приходи су већи од расхода за  скоро 445 милиона динара. Шта се догађа? Готово исто што се догађало и претходних година. Планирани радови на бројним путевима поново су стали. Све захваљујући једном те истом проблему ,а  то су жалбе извођача. Чим се распише јавна набавка почиње опструкција, односно користи се право на жалбу, а о томе одлучује републичка комисија у року од чак  90 дана. И ? И десило се исто као и претходних година, да пара има, али не почињу радови јер док се заврши процедура прође грађевинска сезона. Уместо да се коначно изабрани извођачи упуте на посао, опет се чека да прође период жалбе. Тако неки практично блокирају улагање средстава у путну инфраструктуру и коче грађевинске радове већ годинама у овој општини. Ове године реч је о скоро 100 милиона динара, али слично је било и претходних година, односно за време претходне власти. Неки од одборника су поставили питање:кад се све то знало и раније, шта се чекало са расписивањем тендера? Зашто се то не чини пре почетка грађевинске сезоне, да се има довољно времена за све процедуре и онда на време да се стартује док је то још могуће, а не да се уђе у касну јесен и зиму кад од радова на путевима нема ништа. Неко од одборника је констатовао да само у нашој општини постоји овакво понашање, да неке фирме намерно спуштају цену а онда кад добију посао неће да га раде по тој нерентабилној цени али су стопирали  тиме реализацију свих буџетом усвојених планова. Друге општине, а наведене су суседне, немају тих проблема одавно. Како немају? Нико није рекао за којом „кваком 22“ су оне посегнуле.  О осталим нереализованим расходима било је мање говора јер се очекује да ће то бити до краја године. Ипак, и ове године, судећи по овој динамици, неутрошена буџетска средства биће знатна.

Одборници су се изјаснили о првих осам тачака дневног реда који је проширен са 13 на 16, а наставак девете седнице уследиће у наредних петнаестак дана.

Индира Хаџагић
АНТРФИЛЕ

ОСТАВКЕ ОДБОРНИЦА

Марија Мрдаковић и Жељана Пејовић, одборнице са листе СНС, СПС, СРС и ПУПС поднеле су оставке. Прва, како је навела, због „сукоба интереса“  јер се запослила у ЈКП“Лим“ на место руководиоца финансијско-административних и техничких послова, а друга „из личних разлога“.

 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

decembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

8633462
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
8539
5183
37691
13722
246867
8633462

Vaš IP: 18.212.120.195
2021-12-02 22:12