donacija

ВЛАДИМИР БАБИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ: У ПРИЈЕПОЉУ СЕ ЗАИСТА ДЕШАВАЈУ ПРОМЕНЕ

  30 decembar 2021

„Уласком свих у власт аутоматски смо и опозиција. Отворио се простор  да сви могу све критиковати у жељи да свима буде боље. Истовремено, сви могу да предлажу јер су у власти“.

Разговор са председником општине Владимиром Бабићем почели смо са подсећањем на реченицу коју је изговорио пре годину дана, када је нова власт, након  избора, имала тек стотинак дана иза себе. Први човек општине тада је за „Полимље“ рекао:“Дочекао ме је потпуни колапс“. Ево и зашто:“ Грађани чекају, министарства чекају, а ми немамо ни једног пројекта  којим би конкурисали  било где за било шта. То је потпуно реална ситуација“.

Како би сте  дефинисали годину иза себе?

-Урађено много али се мало види.

Разлози?

-Из хаотичног стања тешко је ствари довести у ред, тешко је променити навике људи и подстаћи их на другачије размишљање и одговорнији рад. Можда је то и најтеже кад се дође на власт. Мењати. Али задовољни смо са енергијом коју смо пробудили, вратили смо поверење у међусобним односима, успели смо да идеје шта и како желимо да радимо пренесемо и на друге. Већина сада верује да се те идеје могу и остварити.

На коју „већину“ мислите?

- Мислим на непосредне сараднике, односно службенике Општинске управе који морају бити сервис грађана али и сервис власти, без обзира ко је на власти, јер одлуке које се доносе немају смисла ако се не спроводе. Постало је свима јасно да од неких принципа нећемо одустати. Наравно, има и опирања променама и бојкота јер су то навике које трају годинама и ваљда се чека да и ми „прођемо“ јер они остају и могу  удобно да чекају пензију. Тренутно у Општинској управи 20 људи ради на озбиљним пројектима и то даје веру да ћемо успети да реализујемо наше идеје. Хоћу да истакнем: нико више неће сумњати  да дивље градње неће бити, да можемо да наплатимо порезе и помогнемо грађанима да остваре своја права.

Пријепоље има велику коалицију на власти, само једног одборника у опозицији. Колико је то добро јер опозиција је корелат власти. С друге стране, сви у коалицији желе да остваре и неке своје појединачне циљеве?

-Уласком свих у власт аутоматски смо и опозиција. Отворио се простор  да сви могу све критиковати у жељи да свима буде боље. Истовремено, сви могу да предлажу јер су у власти.

Да ли је све теже реализовати са тако великом и врло разноврсном коалицијом странака?

-Можда је тешко али то отвара врата за лакше сагледавање интереса овог града и свих грађана, без обзира на политичка уверења, страначку и националну припадност. Мени се свиђа што у тако отвореној и разноврсној комуникацији  сагледавамо  шта је добро као опште добро и што можемо мењати све што није добро. Уско страначки интереси тиме одлазе  на маргину, а опште добро остаје као циљ.

Чиме би сте се похвалили после прве године на власти?

-Затварање Стањевина је свакако успех. Успели смо да организујемо радни састанак са председником државе Александром Вучићем, који је на терену сагледао потребе четири суседне општине. То је омогућило да са највишег нивоа буду виђени сви проблеми и као резултат тога су стални контакти са кабинетом председника и свим ресорним министрима како би се нашле могућности за решавање проблема. Имали смо и посете премијерке Владе, скоро свих министара, државних секретара, што није било у заиста дугом периоду. Премијерка Ана Брнабић са министарком за екологију Иреном Вујовић стигла је такође да се увери у стање везано за екологију али и да отвори мост у Шарампову, у чију је реконструкцију држава уложила велика средства. После сагледавања стања на терену, трасиран је пут за трајно решавање еколошких проблема. Самим доласком председника Вучића, у разматрање су узети највећи инфраструктурни радови:обалоутврде, путеви, железница, гасовод, трафостаница. Све је постало видљивије и реалније. Долазе стручњаци из државних јавних предузећа, покренута је велика машинерија. Ја верујем да ће до краја овог мандата много тога битио завршено. За неколико месеци успели смо да са Елетропривредом завршимо 100 километара  ниско напонске мреже која више „не виси“ на дрвеним стубовима. Индустријска зона је нови пројекат, нови подстицај за привреду. Надам се да нећемо прилику пропустити, да ћемо успети да заинтересујемо улагаче  да уложе своја средства у Пријепоље. Као власт, поносни смо што прелазимо на другу обалу Лима, јер је у току откуп земљишта за нову саобраћајницу. Путни правци су нам део стратегије јер воде до наших туристичких дестинација.То нам је једна од приоритета.

Шта се није „кретало“ онако како сте планирали и желели?

-Жао ми је што нисмо успели да реализујемо буџетски план инвестиција у коме доминирају путни правци који су важни људима који тамо живе. Жао ми је што нисмо успели да откупимо земљиште за фискултурну салу у Ивању. Нисмо још успели да нађемо најбољи начин за изношење смећа, редовно прање улица, спречавање гомилања кабастог отпада по граду. И поред уклањања дивљих депонија, нисмо успели да грађанима на прави начин  објаснимо да је то био чин који их позива да се понашају одговорније , да не бацају смеће око себе.То ће захтевати велику кампању јер је реч о нашој свести. Нисмо успели да убедимо инвеститоре да нећемо толерисати доградње и изградње мимо пројектне документације.

У садашњим условима нисте у могућности да сами бирате сараднике већ су то људи који долазе на предлоге коалиционе власти. Да ли то отежава реализацију неких идеја и пројеката?     

-Искреним и отвореним приступом сви су добили прилику да се позиционирају, да искажу свој капацитет, добру вољу и знање. Има места за све, компромиси су нужни али имамо циљ. Комуникација је за сада одлична, користимо  максималне капацитете свих. Имамо људе са великим искуством, људе са великим знањем, људе који до сада нису ни добили прилику да се искажу. Задовољни смо и сарадњом са људима који не живе овде али Пријепоље носе у срцу и радо се одазивају, омогућавају нам да успоставимо неке контакте са утицајним људима. Они верују да се у Пријепољу заиста дешавају промене и да се вреди ангажовати.

Да ли  Вас држи исти ентузијазам и оптимизам?

-Захваљујући подршци Владе Србије и непосредним контактима, јер смо изнели наше идеје и циљеве, успели смо да будемо озбиљно схваћени и подржани. Очигледно су разумели тај ентузијазам, вољу и оптимизам.  Зато ја и даље верујем да можемо, што не умемо научићемо. Све ми то даје за право да верујем да ћемо већ у 2022.години имати много видљивије  резултате

Из угла председника општине, како изгледа 2022.година?

-Верујем да ћемо отворити нова радна места, кроз повећање привредних капацитета и да ће то задржати младе људе овде. Без тога све постаје излишно. Да ће пољопривредници имати још једну успешну годину како би наш  произвођач могао да ојача. Пријепоље је једна од ретких општина која је успела да обезбеди чак 150 нових трактора захваљујући субвенцијама.То је прави подстицај. Желим да грађани лако остварују своја права, да им буду бољи путеви и лакши услови за живот.

А паркинг? То сам Вас питала и пре годину дана, јер сматрам да је то сада највећи урбани проблем чије је решавање у домену локалне власти.

-Дефинитивно морамо ући у решавање  али то ни мало није једноставно.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

polimlje111

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

avgust 2022
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

11034861
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2928
13356
47281
208442
354041
11034861

Vaš IP: 3.238.225.8
2022-08-19 06:46